Lavičky Václava Havla tvoří tradičně dvě křesla spojená kulatým stolem, jehož středem prorůstá strom. Budování laviček je celosvětovým projektem, který inicioval někdejší český velvyslanec v USA Petr Gandalovič spolu s architektem a designérem Bořkem Šípkem.

První lavička Václava Havla byla zpřístupněna na univerzitě v Georgetownu ve Washingtonu v říjnu 2013. Následovaly instalace v Dublinu, Barceloně a Praze. Lavička je například také v Českých Budějovicích, Benátkách, Hradci Králové, Karlových Varech, Hirošimě či Tel Avivu. Ta nejposlednější je symbolicky od 17. listopadu 2022 v Praze - na Hollaru. ""

Lavičky Václava Havla jsou už v Praze v Suchdole, Horních Počernicích a na Maltézském náměstí, kde byla 1. května 2014 odhalena jako první na českém území. Ve sváteční den se odhalují i lavičky v Kutné Hoře a Mnichově Hradišti, od letoška jsou v Paříži i Poděbradech.

Bývalá první dáma nepřišla

Odhalení lavičky u Vltavy se měla zúčastnit i vdova po prvním českém prezidentovi Dagmar Havlová, ale z akce se podle organizátorů omluvila. V dešti se sešlo pár desítek lidí, zazněla píseň Modlitba pro Martu a řečníci zdůrazňovali, že je v dnešní době důležité připomínat si Havlovy životní postoje.

Video
Video se připravuje ...

10 rudých papalášů! Historik pro Blesk o tom, jak komunisté škodili lidem a naší zemi Pavlína Horáková

Fotogalerie
21 fotografií