Plánovaná revitalizace Trojské kotliny, tedy území zahrnujícího tok Vltavy a jejího bezprostředního okolí po obou březích prakticky od Trojského mostu až po místo, kudy pluje přívoz spojující Podbabu s Pohořím, není nic nového. O proměně lokality v atraktivní rekreační oblast s promenádami, parky, divokou řekou, ale i novými lávkami mezi Císařským ostrovem a Trojou se hovoří minimálně od roku 2015. Součástí projektu má být i zkvalitnění protipovodňové ochrany na obou březích řeky, zejména na tom pravém.

Zranitelná Troja

Důvody jsou zřejmé. Když v minulosti dorazila velká voda do hlavního města, obzvláště v botanické zahradě či přilehlém zámeckém areálu napáchala olbřímí škody. Končící rada hl. m.Prahy proto schválila návrh náměstků Petra Hlaváčka a Jany Plamínkové (oba STAN) ohledně protipovodňové ochrany, která bude součástí plánované revitalizace Trojské kotliny.

„V rámci projektu vznikne protipovodňová zeď, která nejenže zvýší ochranu z Q15 na Q100, ale nabídne také nové pohledy na výběhy šelem do zoo i na říční krajinu,“ stojí v materiálu, jejž radní schválili. V praxi by se tak pražská zoo měla dočkat ochrany před tzv. stoletou vodou, místo nynější patnáctileté vody.

Povodňový park

Revitalizace Trojské kotliny počítá s řadou budoucích proměn lokality. Další z nich, která bude plnit funkci rekreační, ale i protipovodňovou, bude i tzv. „povodňový park“. Ten se bude nacházet na Císařském ostrově. Disponovat by měl dvěma potoky, brody a tůněmi.

„Dojde ke zlepšení protipovodňové ochrany vytvořením tzv. bezpečnostního průlehu (řízeného přelivu), který chrání ostrov před dalším protržením, ale také podpora biodiverzity například i rybím přechodem a novými biotopy,“ uvádí důvodová zpráva. Snížit potenciálně zvyšující se hladinu při povodni napomůže v rámci revitalizace také rozšíření koryta Vltavy.

Rozšířením koryta Vltavy vracíme řece prostor, který jí původně patřil a tím docílíme snížení hladiny řeky při povodni na území Rohanského ostrova, Troji, Holešovic a Karlína.“ Případné povodně by měly mít nižší dopad i ve Stromovce.

Návrat do minulosti

Plánovaná revitalizace Trojské kotliny by měla podobu vltavských břehů vrátit o řadu let nazpět. „Praha má na rozdíl od jiných měst relativně velké množství zelených ploch. Mnoho jich ale nevyužívá nebo jsou v zoufalém stavu. Rádi bychom tedy tyto plochy využili smysluplně. Máme v plánu upravit břehy do stavu, v jakém byly zhruba před sto lety. Nechceme z této oblasti dělat uhlazený francouzský park, půjde spíš o městskou divočinu,“ sdělil před časem ředitel IPR Ondřej Boháč.

Tehdy Trojská kotlina platila za ryze rekreační oblast s až venkovským puncem. Realizace revitalizace Trojské kotliny se podle materiálu Institutu plánování rozvoje hl. m. Prahy (IPR) odhaduje do roku 2030. Náklady na projekt, který zcela pozmění ráz lokality, a Pražanům krom větší bezpečnosti před povodní poskytne i pláž či hřiště s herními prvky, šplhají k miliardám. ""

Fotogalerie
32 fotografií