Vysoké ceny energií netrápí jen domácnosti, ale také průmysl nebo právě sportovní areály. Náklady se oproti loňskému roku většinou zvýšily o více než 100 % a to může být pro řadu sportovišť likvidační. Uzavření totiž hrozí například i plaveckému stadionu v Podolí, který funguje od roku 1965 a když pomineme covidové lockdowny, nikdy nebyl dlouhodobě uzavřen. To by se ale od ledna mohlo změnit,

„Obrat bazénu v Podolí je ale přibližně 80 milionů. Jestli budou ceny plynu i nadálé tak vysoké, zaplatili bychom jen za něj příští rok 110 milionů. Pokud nebudeme zařazeni do zastropování cen plynu, budeme ho jednoznačně muset po prvním lednu uzavřít,“ řekl pro Radiožurnál asi před měsícem předseda České unie sportu (ČUS) Miroslav Jansta. Právě ČUS plavecký stadion v Podolí provozuje.

Bazén přitom na zvyšování cen energií reagoval už dříve. Provozovatel snížil teplotu  vzduchu na 26 stupňů, i teplotu vody na 25 stupňů. Proběhla také výměna zastaralého osvětlení na úsporné LED osvětlení. „Dále byla zvýšena cena vstupného – např. vstupné na 1,5 hodiny bylo zvýšena na 150 Kč (ze 120 Kč),“ vysvětluje pro Blesk mluvčí ČUS Jiří Uhlíř.

„V současné době stále jednáme s vládou. Prozatím věříme, že se situaci podaří vyřešit tak, aby některý subjekt z totožného segmentu nebyl diskriminačně poškozen. Je to stejné, jako když řeknete, že dáte podporu jednomu pekaři v ulici a druhému nikoli. Dost těžko lze pochopit, že např. bazén Šutka v Praze bude  mít zastropováno, protože je obecní a náš bazén ČEZ Plavecký stadion Podolí o 5 km vzdušnou čarou dál, nikoli,“ dodává pro Blesk Pavel Benda, ředitel ekonomických agend ČUS.

Co ostatní?

Naráží tak na situaci, že zmiňovanému bazénu Šutka ceny zastropované byly. I přesto však aquacentrum zdražilo vstupné. „Došlo k výraznému navýšení cen vstupů, protože ceny energií se skokově zvýšily o 350 %. Na tuto skutečnost jsme museli, jako ostatně většina podobných zařízení, reagovat,“ informuje Aquacentrum Šutka na webu. Dospělý tam teď za hodinu plavání zaplatí 155 korun a 195, pokud doprovází dítě do 15 let.

Naopak jiný přístup zvolili v Axe. „Úspory se dají najít v různých oblastech. Například v periodickém zmírňování ohřevu vody v topném tělese z 60 na 45 stupňů. Nebo v personální oblasti. Fungujeme v patnácti lidech namísto dvaceti s tím, že naši zaměstnanci jsou ochotní dělat občas přesčasy,“ informoval Štěpán Kozlík, provozovatel Lázní Axa.

Podle něj by zdražení Lázním Axa nepřineslo žádný užitek. „V takzvaně plonkových časech, jakým je u nás třeba sobota, by už nechodil vůbec nikdo,“ upozornil. Za stovku se tak dá v Axe nejen zaplavat, ale i vyhřát v sauně, která je v rámci vstupenky přístupná.

Fotogalerie
17 fotografií