Areál Výstaviště Holešovice se mění k nepoznání. Už půl roku se rekonstruuje Průmyslový palác, hotova je budova bývalé restaurace Bohemia, opravily se chodníky a zvenčí se dokončily práce na divadle Spirála. „Aktuálně zahajujeme velice zajímavou fázi rekonstrukce spočívající ve vybudování zelené oázy na střechách Křižíkových pavilonů, které mají obrovský potenciál, jež zůstával částečně nevyužit,“ vysvětluje Pavel Vyhnánek, náměstek primátora Prahy pro oblast financí a rozpočtu. 

Jaký je plán?

Současné betonové dlaždice působily v létě jako tepelný ostrov. „Chceme tento prostor proměnit v zelený ostrov uprostřed Výstaviště Holešovice,“ dodává Pavel Vyhnánek. Kromě zeleně bude na střechách i prostor pro posezení a gastro zařízení k trávení volného času. Osázení plochých střech vegetací přinese kromě přívětivého prostředí pro návštěvníky také přirozené ochlazení místního mikroklimatu v horkých letních měsících. 

Veškeré práce jsou plánovány tak, aby byly hotovy do konce roku 2023. „Potřebujeme stihnout jarní výsadbu. To znamená, že před létem by měly být střechy připraveny,“ komentuje Pavel Vyhnánek. 

Nejprve se uskuteční sanace v hodnotě téměř 50 milionů korun, kdy bude odebrána stávající povrchová vrstva, dojde k demontáži a následné montáží zábradlí, zateplení a dodání izolací. Zakázku firma převzala na počátku září s termínem dokončení v lednu 2023. Před rekonstrukcí se opraví bufety a obnoví kovové věže s termínem do konce letošního roku s rozpočtem přesahujícím 30 milionů korun.  

Pavilony připraveny

Revitalizace střech pavilonů a realizace pobytových zón bezprostředně navazuje na celkovou rekonstrukci Křižíkových pavilonů, jež započala roku 2020. Aktuálně již proběhla rekonstrukce a kolaudace třech pavilonů ze čtyř. „B, C, D máme zrekonstruované a zkolaudované. E, poslední pavilon, se dodělává. Hotový bude na přelomu podzimu a zimy tohoto roku,“ říká Pavel Vyhnánek.  

První pavilon D byl znovuotevřen v loňském roce a v tuto chvíli jsou dokončené opravy dalších, většího pavilonu B a menšího pavilonu C.  „Minimálně první hotový pavilón D už prošel zatěžkávací zkouškou,“ říká Pavel Vyhnánek. Uvnitř se konal festival Metronom a v novém „déčku“ a starém „céčku“ se natáčelo Star Dance.

Frajeřina, která nemá v Praze obdoby

Prostory mohou být nově také téměř 100 % zastíněny. Opravené a modernizované Křižíkovy pavilony s celkovou rozlohou téměř 5 500 m2 zdatně obslouží akce, které svým rozsahem vyžadují rozlohu Průmyslového paláce. Ten bude po nynější rekonstrukci opět sloužit svému účelu, pavilony ale o využití nepřijdou.

„Největším unikátem je podle mě variabilita pavilónů. Standardně dovnitř svítí světlo okny, ale je tu i možnost okna zatáhnout a udělat z prostorů uzavřenou halu. Řada kongresových hal je trvale uzavřená, nemáte tam denní světlo a vše se musí dosvěcovat. U nás máte kombinaci denního provozu a, potřebujete-li, možnost uzavření prostoru žaluziemi,“ odpovídá Blesku Tomáš Hübl, předseda představenstva Výstaviště Praha a.s. 

Tato technologie se cení zejména při stavbě expozic. Organizátoři mohou stavět za denního světla. Pak na výstavu uzavřou žaluzie. Tím se Křižíkovy pavilony liší od standardních hal kdekoliv jinde v Praze. „Zároveň se pavilony nachází uprostřed parku. Vyjdete ven z haly a jste obklopeni stromy,“ dodává Pavel Vyhnánek. 

Video
Video se připravuje ...

Největším unikátem všech Křižíkových pavilonu jsou zatahovatelna stínidla pro zatemnění. Jan Dařílek

Fotogalerie
21 fotografií