Cenu Jiřího Theinera měla letos podle původních plánů přebírat běloruská spisovatelka a laureátka Nobelovy ceny Alexijevičová. Z festivalu se ale ze zdravotních důvodů omluvila. Ocenění pro osobnosti, které jsou hlasem svobody proti cenzuře a pro demokracii, tak věnovala delegaci spisovatelů z Ukrajiny. "Ukrajina je dnes v čele boje proti zlu. A musí vědět, že jsme s ní," vzkázala.

Cenu za ukrajinskou delegaci převzaly ukrajinské spisovatelky Jevhenija Kononenková a Olesja Mamčyčová. Mamčyčová napsala knihu s názvem Ivanna a vana určenou dětským čtenářům. Na tu poskytli peníze čeští knihkupci a nakladatelé. Svaz českých knihkupců a nakladatelů zaplatil licenci ukrajinskému nakladateli Ranok a vytiskl limitované vydání této dětské knížky v ukrajinštině. Knihu si mohou nyní zdarma objednat školy a svaz knížku nabízí také knihovnám. Část nákladu knihy se rozdává na veletrhu ve výstavních prostorách věnovaných Ukrajině. Kononenková je autorkou románu Katovo poslední přání a knihy novel Pražská chiméra. Kniha vydaná v roce 2019 byla inspirována spisovatelčiným pobytem v Česku.

Cena Jiřího Theinera byla poprvé vyhlášena v roce 2011 a získal ji polský bohemista, překladatel a novinář Andrzej Slawomir Jagodziński. Loni se stal jejím laureátem jihokorejský bohemista Kim Kjo-čin. Ocenění nese odkaz Jiřího Theinera, jenž podporoval svobodu projevu a veřejně upozorňoval na její porušování. Od letošního ročníku se cena zaměřuje na osobnosti, které jsou hlasem svobody proti cenzuře a pro demokracii. Dosud se ocenění udílelo těm, kteří v zahraničí významně přispěli k šíření a propagaci české literatury.

Organizátoři veletrhu letos vyhradili Ukrajině samostatný veletržní stánek. Vystavuje v něm 19 ukrajinských nakladatelů. Rovněž Ukrajinci, kteří utekli před válkou, mají na veletrh vstup zdarma. Ve stánku země, která nyní zažívá ruskou invazi, se také konají autorská čtení. V ukrajinštině jsou i některé připravené programy. Hned po začátku ruské invaze na Ukrajinu Svět knihy podobně jako mnozí další organizátoři kulturních akcí zrušil účast Ruska.

Itálie jako čestný host

Letošní ročník festivalu podrobněji představuje literaturu Itálie, která je čestným hostem akce. Dramaturgie festivalu se zaměřila na autory, kteří reprezentují současnou italskou literární scénu a jejichž díla byla v posledních dvou letech přeložena do češtiny. Dnes se představily mimo jiné prozaičky Viola Ardoneová a Stefania Auciová, které se ve svých dílech věnují mimo jiné tzv. ženským tématům zasazeným do oblasti Sicílie v 19. a 20. století. Spisovatelky se v debatě shodly na tom, že vytvořit uvěřitelné ženské postavy na základě původních historických pramenů, kterou psali primárně muži, je obtížně.

Za velkého zájmu návštěvníků akce byla dnes představená kniha Moje máma Jana Brejchová, kterou napsala hereččina dcera Tereza Brodská. Publikace, obsahující množství fotografií a informací ze zákulisí československého filmu, vznikla na podkladě rozhovorů, jež spolu Brejchová s Brodskou vedly několik let.

Změna místa

Veletrh se koná jako tradičně v areálu Výstaviště v Holešovicích. Kvůli rekonstrukci Průmyslového paláce jsou výstavní stánky v nových místech. Expozice nakladatelů mohou lidé navštívit v montovaných halách a v Křižíkově pavilonu za branou pod Maroldovým panoramatem. Setkání se spisovateli, diskuse a další program se odehrává převážně ve stanech rozmístěných v areálu.

Na Výstavišti se během festivalu, který se koná od 9. do 12. června, sejde 416 vystavovatelů a 746 účinkujících ze 33 zemí a regionů. Více informací se nachází na webu veletrhu.

Fotogalerie
13 fotografií