„Tento investiční projekt je jednou z největších aktuálně realizovaných staveb hlavního města Prahy,“ říká Pavel Vyhnánek (Praha sobě), náměstek primátora hl. m. Prahy pro oblast financí a rozpočtu. Jelikož pochází z Prahy 7, zevrubně se věnuje i revitalizaci Pražské tržnice nebo také Výstaviště. Za nejzajímavější práce považuje hlubinné vrty pro tepelná čerpadla. Většina jich je hotová.

Celkem jich má být 70 o průměrné hloubce 140 metrů. „Pokud vynásobíme hloubku počtem vrtů, dostáváme se k úctyhodnému číslu téměř 10 kilometrů. Hledali jsme s kolegy vhodné přirovnání a našli jsme, že podobně hluboký je Mariánský příkop, nebo že Pražan překoná podobnou vzdálenost, když půjde z Výstaviště na Černý Most,“ dodává Pavel Vyhnánek. 

Čerpadla plní velmi důležitou úlohu pro fungování celého Výstaviště. Postarají se o termoregulaci Průmyslového paláce. Díky tomu, že se celé levé křídlo staví od základů, umístí se čerpadla pod zem, takže nebudou překážet uvnitř budovy. V zimě čerpají ze země teplo, při čemž spotřebují jen mezi 25 až 30 procenty energie, která by byla jinak potřeba na vytápění. Chlad, který naopak ukládají do země, v letních měsících zase odčerpají a využijí k chlazení budovy.  

Věž pouze pro okrasu

Během půl hodiny se povedlo sundat 26 tun vážící hodinovou věž. Vyrábět se nyní budou její nové ocelové nohy, neboť ty původní jsou poškozené korozí. Samotná instalace zpět bude třešničkou na dortu. Hodinový stroj přijde na řadu jako poslední.

„V tuto chvíli nepočítáme se zpřístupněním vyhlídky na věži pro veřejnost. Není tomu uzpůsobena dispozice ve střední hale. Je to dominanta optická, není koncipována jako vyhlídkový prostor,“ informuje vedoucí projektu David Čech ze společnosti Metrostav DIZ.

Video
Video se připravuje ...

Takto probíhala stavba v posledních 6 měsících do konce srpna 2022. Jan Dařílek

Odvezeno bylo již také více než 50 procent skel vitráží. „V tuto chvíli se převezly do dílen, kde se odborně restaurují, opravují a připravují na opětovný transport do objektu,“ komentuje David Čech. V levé části bude vyměněná celá vitráž poničená požárem z roku 2008. Dodnes visí ohořelé zkroucené dveře v kancelářích společnosti Výstaviště Praha, a.s. jako memento ničivého ohně.

Obrovské staveniště

V rámci dostavby levého křídla paláce, kde se momentálně rozprostírá ohromná stavební jáma, vznikne i podchod, který propojí jižní a severní část výstaviště. Při hloubení základů se odvezlo téměř 24 tisíc kubíků zeminy a postavilo cca 100 ze 140 nosných pilot. V zadní části levého křídla Průmyslového paláce se bude mimo jiné nacházet vjezd pro auta, kterým má bez problému projet náklaďák.

To ušetří energie, jelikož nebude horko zbytečně unikat při nakládání a vykládání zásob. Dříve stál jeden den vytopení paláce okolo 100 tisíc korun. Objekt bude barevně sjednocený běžovo-zeleným tónem. Práce potrvají další dva roky. Částka je sice odhadována na 2,3 miliardy korun, ale jak podotkl stavbyvedoucí, s novými zjištěními okolností se částka mění.  

„Požár ani vichřice nás nepřekvapí!“

Aby se zamezilo riziku požáru, nechají se pod oblouky v pravém křídle s dřevěným stropem instalovat vodní mlžítka. Levé křídlo bude s ohněm bojovat pomocí takzvaných „sprinklerů“, speciálních protipožárních rozprašovačů vody. V roce 2017 také velká vichřice Herwart z Průmyslového paláce servala plechovou střechu. Podobná situace by se neměla opakovat.

Za škody mohla špatná situace staré střechy. „Následně se ukázalo, že střecha byla skutečně udělána nad tou původní, chybělo ukotvení. Šlo o socialistickou dostavbu, která byla ‚odfláklá’ a navíc v havarijním stavu,“ doplňuje náměstek Vyhnánek. Nový střešní plášť bude dimenzován podle současných norem. Ale samozřejmě, extrémní výkyvy počasí, se kterými normy nepočítají, by škody napáchat mohly.  

Socialistické elektrické kabely 

„Nejvíce nás překvapují rozvody elektřiny, které se nachází okolo celého Průmyslového paláce,“ popisuje Blesku stavbyvedoucí David Čech. Postupně jednotlivé kabely mapují. „Kolikrát nikdo neví, odkud, kam kabel vede a co napájí. Mnohdy je to taková zkouška. Kabel odpojíme, přeřízneme a následně zjišťujeme, co se tím ovlivnilo,“ říká závěrem. 

Fotogalerie
63 fotografií