Vybudování tanečního centa by podle dřívějších informací mělo stát asi 150 milionů korun, větší část chce sdružení Tanec Praha získat z Národního plánu obnovy. Město pak podle radní města pro kulturu Hany Třeštíkové (Praha Sobě) zřejmě zajistí nutné spolufinancování. Radnice Prahy 3 na základě soutěže poskytla spolku budovu do nájmu za symbolickou cenu na 25 let. Memorandum o spolupráci musí ještě schválit Praha 3.

Dům má být tvůrčím a vzdělávacím centrem komunitního charakteru. Umělcům nabídne prostor a technické i administrativní zázemí pro tvorbu a výzkum. Otevřen by měl být i pro veřejnost, kdy by jeho součástí byla kavárna, wellness pro tanečníky i návštěvníky a uskutečňovaly by se zde také nejrůznější prezentace. Plánovány jsou také rezidenční ateliéry pro umělce ze zahraničí a regionů. "Tím, že to byly lázně, tak jsou tam různé možnosti například cvičeben nebo rehabilitačních místností a podobných věcí, které jsou potřeba," dodala Třeštíková.

Žižkovské lázně byly v provozu od roku 1903 a byly v nich mimo jiné dva bazény a parní lázně. Následně budova sloužila k několika jiným účelům. V posledních letech je dům prázdný. Loni v září byl v areálu bývalého branického pivovaru otevřen také Dům tanečního umění, kde sídlí například konzervatoř Taneční centrum Praha.

Fotogalerie
32 fotografií