Budoucí ředitel muzea Macek je od roku 2015 ředitelem Přírodovědeckého muzea Národního muzea. Vystudoval Přírodovědeckou fakultu Masarykovy univerzity a Fakultu managementu a ekonomiky Univerzity Tomáše Bati ve Zlíně. Macek dnes řekl, že plánuje využít svých zkušeností z vedení největšího expozičního projektu v Národním muzeu.

Zkušenosti by chtěl využít pro přípravu expozic v nyní rekonstruované hlavní budově městského muzea v ulici Na Poříčí a také pro plánované nové prostory v opravovaném Clam-Gallasově paláci, kde město plánuje zřídit muzeum pražského baroka.

Radní Hana Třeštíková poděkovala nynější ředitelce Strnadové, která byla v čele muzea téměř 23 let. "Provedla muzeum mnoha investičními akcemi a koncepčními změnami," uvedla. Končící ředitelka řekla, že za významnou považuje vedle investic také konsolidaci sbírek, které byly při jejím nástupu roztříštěny ve 13 depozitářích a nyní jsou ve dvou velkých areálech a na úrovni světových standardů. "Myslím si, že předávám muzeum v konsolidovaném stavu," řekla.

Pravidelné konkurzy na ředitele se nyní v Praze týkají kulturních organizací a škol. V minulosti rada schválila i jejich pořádání ve zdravotnictví a sociálních službách, ale po odporu některých členů koalice město platnost tohoto pravidla odložilo. Výběrová řízení mají zabránit stagnaci organizací a přinutit jejich vedení pravidelně stanovovat koncepce a vize.

Muzeum hlavního města je příspěvkovou organizací Prahy, jeho sbírkový fond je věnovaný pražským dějinám. V současné době spravuje čtrnáct budov. Pořádají se v nich stálé expozice i časově omezené výstavy. Hlavní budova muzea je v ulici Na Poříčí a byla postavena v letech 1896 až 1898 podle návrhu architekta Antonína Balšánka. Od loňska do podzimu příštího roku je uzavřena kvůli rekonstrukci.

Fotogalerie
3 fotografie