Unikátní rekonstrukce víc než čtyřicet let staré školy se blíží do cíle. Jak Blesku sdělila kontaktní osoba na SŠ COPTH v Poděbradské ulici, poslední přípravy na pobočce v Českobrodské jsou v plném proudu. Žáci by měli do školy nastoupit k prvnímu září.

Unikátní projekt se podařilo dokončit po 6 letech. Z původní stavby ze 70. let zbyla pouze nosná konstrukce. Ta se stala páteří zbrusu nové „inteligentní budovy“, kterou řídí centrální počítačový systém, který umožňuje plnohodnotné sledování, ovládání a plánování funkcí zařízení budovy.  

„V rámci stavebních prací došlo nejen k novému architektonickému řešení, které mimo jiné efektivněji využívá stávající prostory objektu, došlo také k přeměně energeticky vysoce náročné budovy na budovu v plusovém energetickém standardu s integrovaným inteligentním řídícím systémem,“  sděluje tiskový mluvčí pražského magistrátu Vít Hofman.  

Celá škola je navíc navržená s využitím přírodních prvků. Velká část konstrukce je dřevěná. Stejně tak fasáda je ze sibiřského modřínového dřeva, které bude přirozeně stárnout spolu s budovou a postupně ho obrostou popínavé rostliny. Zelené jsou i střechy, na kterých jsou zasazené odolné netřesky. 

Sci-fi v praxi

Škola má „v rukávu“ spoustu „es“ jako z filmu spojených s technologiemi. Světla budou svítit podle toho, kolik dovnitř pronikne slunečních paprsků. Aby se co nejvíce šetřilo energií, mají v sobě zabudovány detektory pohybu lidí. Každý student se musí přihlašovat elektronickou kartou. Bez přihlášení mu třeba v jídelně nevydají oběd. Dveře do učeben jsou skleněné, což posiluje transparentnost.

Uspořádání školy je vhodné pro osoby s omezenou schopnosti pohybu a orientace. „Nově vzniklé výukové prostory budou využívány pro vzdělávání žáků v oborech vzdělání zakončených maturitní zkouškou v oblasti elektrotechniky a chemii,“ informuje Vít Hofman. Budova patří do energetické třídy „A“ s mimořádnou úsporností. Bude potřebovat stejně, nebo dokonce méně energie, než kolik si vyrobí z vlastních čerpadel a střešních solárů.

„Výuka se bude lišit hlavně materiálními a prostorovými podmínkami. Dále pak zázemím pro žáky a pedagogické pracovníky. Například budeme mít volně přístupné atrium, mediatéka, venkovní posilovna, venkovní učebny, venkovní a vnitřní posezení a další," komentuje ředitel multioborové odborné školy Josef Ležal. V 5 areálech vyučují téměř 1 500 žáků. Do nové školy jich má nastoupit 150. Na začátku září se škola oficiálně otevře. „Počet žáků v budově bude kontinuálně stoupat po dobu náběhu provozu v září tak, aby 4. října bylo docíleno bezproblémového umístění všech plánovaných tříd a oborů vzdělání," dodává ředitel. 

Další na řadě

Školu zřizuje magistrát. Projekt v Hrdlořezech získal ještě před dokončením realizace prestižní zlatý certifikát kvality SBToolCZ, který ocenil právě komplexnost renovace. „Je to první budova tohoto typu v Praze a již jsme zahájili přípravu další akce podobného druhu na Jarově,“ komentuje Vít Hofman. Peníze na rekonstrukci získalo město z dotačního programu EU Praha – pól růstu. Celková cena se vyšplhala k téměř 200 milionům korun.  

Video
Video se připravuje ...

Green deal pro Evropu. Co to je a jak má pomoci od zhoršování životního prostředí? Videohub

Fotogalerie
13 fotografií