Do povědomí světové veřejnosti se Chlyvňuk dostal krátce pro začátku ruské invaze na Ukrajinu. Kapela v té době byla na turné v Americe, po vypuknutí války se ale okamžitě vrátila a zapojila se do domobrany Kyjeva. Hitem internetu po celém světě se stalo video, na kterém Chlyvňuk zpívá na prázdném Sofijském náměstí ukrajinskou lidovou píseň Červená kalina. Například upravená verze, ve které se k němu na dálku přidali další umělci, má na kanálu YouTube téměř 20 milionů zhlédnutí.

„Byl jsem na hlídce, tehdy ještě jako dobrovolník. Teprve nedávno předtím nám rozdali zbraně. Moji bratři ve zbrani mě poprosili, ať jim něco zazpívám,“ popsal lídr kapely. Procítěný zpěv nahrál na mobilní telefon jeden z jeho spolubojovníků a Chlyvňuk ho následně umístil na sociální sítě. Píseň se následně stala hudebním symbolem ukrajinského odporu. Video inspirovalo i slavnou kapelu Pink Floyd, která po čtvrt století na podporu Ukrajiny složila novou píseň „Hey, Hey, Rise up!“ (Hej, hej, povstaň!) nebo jihoafrického hudebníka používajícího pseudonym The Kiffness.

Chlyvňuka překvapila následná podpora lidí z celého světa i to, jaký efekt píseň měla v zemích, které se k zemím východní Evropy do té doby stavěly neutrálně. „Byl jsem opravdu překvapen tou vlnou empatie, tou vlnou podpory, která přišla ze zahraničí. Nemohl jsem předpokládat, že se stane symbolem tohoto boje,“ poznamenal k písni. Podotkl, že Červená kalina je lidovou písní, která povzbuzovala bojového ducha Ukrajinců již za první světové války nebo v době odboje proti komunismu.

Chlyvňuk sloužil nejprve v Kyjevské oblasti, kde se podílel třeba na evakuaci obyvatel nebo na rozvozu léků a potravin. V počátku invaze byl raněn. Na dotaz ČTK řekl, že bojovou zkušenost získal nedávno, když byl nasazeno přímo na frontové linii. Nejprve na východě Ukrajiny, nyní byl převelen na jih. V armádě slouží jako operátor bojového dronu.

Peníze půjdou na drony

Právě na nákup této techniky půjde část peněz, které kapela vybere během svého krátkého turné po Polsku, Česku a Rakousku. Další peníze vloží do humanitární nadace, kterou Chylvňuk založil.

Poznamenal, že drony pomáhají ukrajinské armádě nejen identifikovat nepřátelské dělostřelectvo, ale i chránit životy vojáků a civilistů. „Bojujeme na vlastním území. A kromě toho, že je naším cílem zneškodnit nepřátelskou techniku, staráme se také o to, abychom neublížili místním lidem a nezničili jejich majetek,“ podotkl.

Na turné se kapela vydala v rámci své desetidenní dovolené, po ní se vrátí ke svým jednotkám. „S většinou kapely jsme se neviděli půl roku. Náš kytarista včera poprvé viděl syna, který se narodil před čtyřmi měsíci,“ poznamenal Chlyvňuk.

První koncert Boombox odehráli v Polsku, Chlyvňuk ho považuje za úspěšný. Měl před ním obavy, zda bude možné zajistit bezpečnost návštěvníků. Po půl roce služby v armádě pochyboval i o svých technických a uměleckých schopnostech.

Na turné ho nadchlo vidět lidi, kteří žijí normálním životem. „Opravdu jsem z toho měl velkou radost vidět šťastné lidi, kteří se neschovávají před nebezpečím a žijí svůj normální život,“ řekl. Překvapilo ho také, jak ho válka změnila. „Když tramvaj projížděla křižovatkou, vydávala podobný zvuk, jako když letí náboj z raketometu. V tu chvíli jsem si uvědomil, že v mé hlavě se odehrály už nevratné změny,“ poznamenal.

Video
Video se připravuje ...

Až nyní končí příběh Sovětského Svazu. Putin tuto válku nepřežije, říká analytik Svárovský Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
46 fotografií