Sobota 27. dubna 2024
Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav
Polojasno 18°C

Pavel (34) zažil šílené podmínky ruských vojáků na Ukrajině: Hlad, zima a rezavé zbraně!

Autor: rc - 
28. srpna 2022
15:52

Několik týdnů bojoval v Chersonu a Mykolajivu na jihu Ukrajinu. Během bojů Pavel Filaťjev (34) začal psát memoáry o životě vojáka bojujícím na straně Ruska. Nakonec se ruský výsadkář rozhodl, že své svědectví si nenechá jen pro sebe. Vzal svůj obsáhlý rukopis, v němž otevřeně kritizuje ruskou invazi na Ukrajinu, a publikoval ho na sociální síti VKontakte.

Už prý nemohl zůstat zticha a tak se rozhodl, že všechno, co za týdny ve válce na Ukrajině prožil, sepíše. Své memoáry psal pětačtyřicet dní. Čtyřiatřicetiletý Filaťjev se svou jednotkou sloužil na Krymu a pak v začátcích invaze odjel na Ukrajinu, aby tam bojoval.

To, že se děje něco vážného, si prý uvědomil ve chvíli, kdy za ním a jeho spolubojovníky přijel velitel, aby jim oznámil, že od 24. února se jim zvedá plat. Pak se roznesla zpráva, že zřejmě zaútočí na Cherson, což se nakonec i stalo.

Výsadkář sloužící u 56. gardového leteckého útočného pluku působil v Chersonu a Mykolajivu. Britskému listu The Guardian se svěřil, že právě  v Mykolajivu pochopil, že nemůže zůstat zticha. Uvědomil si, že ničí pokojné životy a že tvrzení jejich vlády jsou jen lži. To, co doposud prožil, začal dávat na papír. Nakonec jeho vyprávění skončilo na 141. straně.

Upřímný deník

Filaťjev se dostal z fronty poté, co u něj vypukla těžká oční infekce. Skončil v nemocnici a právě tam se rozhodl, že si text nenechá jen pro sebe. Memoáry, které nazval podle typických písmen na ruských válečných strojích  „ZOV“, publikoval na ruské obdobě Facebooku VKontakte.

V deníku je Filaťjev neuvěřitelně upřímný a nešetří sarkasmem. Například se pozastavil nad tím, proč nemohou novináři navštěvovat vojáky na frontě. „Celému národu bylo odepřeno potěšení obdivovat neoholené, neumyté, špinavé a vyhublé parašutisty, kteří se buď zlobí na tvrdohlavé Ukrajince, kteří se odmítají denacifikovat, nebo na své netalentované velitele, kteří jsou neschopni je vybavit ani za války,“ píše v deníku. O nedostatku vojenského vybavení se rozepsal ještě více.

Například uvedl, že polovina jeho kamarádů určitě vymění ruskou uniformu za tu ukrajinskou, jelikož jsou z kvalitnější látky a jsou daleko pohodlnější. Jeho jednotka prý čítala až čtyřicet lidí, kteří se museli tísnit v jednom stanu. „Dokonce i v Čečensku, kde jsme žili ve stanech nebo chatrčích, byly naše podmínky organizovány lépe. Tady jsme se neměli kde umýt. Pro ty, kteří přišli později, jako já a asi pět dalších lidí, nezbyl ani spacák, ani helmy,“ uvádí a dodává, že dostal služební pušku, která byla rezavá, měla zlomený řemen a po výstřelu se zasekávala. Proto musel trávit hodiny jejím čištěním, aby fungovala.

Hlad a zima

Hned v začátcích bojů vojáci trpěli hladem. „Jedli jsme všechno jako divoši všechno, co bylo. Cereálie, ovesné vločky, džem, med, kávu,“ popisuje otřesné podmínky ruské armády. „Několik dní poté, co jsme obklíčili Cherson, mnozí z nás neměli u sebe jídlo, vodu ani spací pytle. Protože v noci byla velká zima, nemohli jsme ani spát. Našli jsme nějaké odpadky, nějaké hadry, jen abychom se zabalili a zahřáli se,“ dodal. „Neměli jsme morální právo zaútočit na jinou zemi, zvláště na lidi, kteří jsou nám nejblíže,“ uvedl Filaťjev a své svědectví zakončil slovy „Ne válce!“

Odvážnému vojákovi se nakonec podařilo opustit zemi. Odchodu z Ruska však odolával. Po zveřejnění svého deníku každý večer přespával v jiném hotelu po dobu dvou týdnů. Pro CNN uvedl, že by se mu Kreml za jeho kritické vystoupení proti režimu mohl pomstít. „Pokud se to stane, stane se to,“ pronesl stoicky. Zakladatel ruské lidskoprávní organizace Gulagu.net Vladimir Osečkin na Facebooku uvedl, že nakonec se rozhodl utéci za hranice.

16:42
Dnes

„Austrálie připravuje nový balíček pomoci ve výši 100 milionů dolarů pro Ukrajinu. Polovina prostředků bude použita na systémy protiraketové obrany. Více než 30 milionů dolarů na bezpilotní letouny v rámci koalice proti dronům,“ avizuje a děkuje ukrajinský premiér Denys Šmyhal.

16:04
Dnes

Americké tajné služby dospěly k závěru, že ruský prezident Vladimir Putin pravděpodobně přímo nenařídil zabít předáka ruské opozice Alexeje Navalného. Uvedl to dnes americký deník The Wall Street Journal. 

Deník s odvoláním na nejmenované osoby obeznámené s případem píše, že americké tajné služby se kloní k názoru, že Putin zřejmě nenařídil Navalného zabít. Podle něj na tom panuje široká shoda uvnitř zpravodajské komunity, včetně americké Ústřední zpravodajské služby (CIA).

Washington však podle deníku nezbavuje hlavu ruského státu celkové odpovědnosti za Navalného smrt vzhledem k tomu, že opozičník byl léta terčem útoků ruských úřadů a byl uvězněn na základě obvinění, která Západ označil za politicky motivovaná. V roce 2020 byl navíc otráven nervově paralytickou látkou. Kreml popírá, že by se na otravě z roku 2020 podílel stát.

15:44
Dnes

Basmanský soud v Moskvě uvalil vazbu na dvanáctého obviněného v případu teroristického útoku v Crocus City Hall - občana Tádžikistánu Džumachona Kurbonova, informuje zpravodaj agentury TASS.

Kurbonov bude ve vazbě do 22. května. Projednání žádosti vyšetřování proběhlo v neveřejném režimu. Podle oznámených materiálů Kurbonov žil a pracoval v Rusku nelegálně, bydlel v jedné z ubytoven v Moskvě. Rozhodnutí soudu zatím nenabylo právní moci a lze se proti němu odvolat k odvolací instanci.

Zobrazit celý online

Video  Rusy na Krymu vyděsily exploze: Utíkali z pláží pryč  - Reuters
Video se připravuje ...

Video se připravuje ...
Další videa