Vládní příspěvek 250 korun byl pro pražská ubytovací zařízení od začátku nedostačující a Praha k této částce proto přispívala ze svého rozpočtu. Podle Hřiba to však nešlo dělat donekonečna a město od září nebude nikomu doplácet nad rámec státní podpory. V některých případech pak může podpora skončit i dříve.

Důvodem je podle primátora energetická krize, která klade nároky na rozpočet a dopadá tvrdě nejen na obyvatele, ale i na městské instituce, jako jsou domovy pro seniory nebo školy. „Pro Pražany jsme proto schválili balíček mimořádné pomoci ve výši 800 milionů korun, zvýšené zálohy na energie jen u škol pak budou město stát kolem půl miliardy. Město proto musí nyní směřovat peníze do řešení těchto problémů namísto suplování činnosti státu v uprchlické krizi,“ uvedl.

Zařízení, se kterými magistrát spolupracuje napřímo, podle primátora už byla mailem informována o prodlužování smluv bez doplatku města. „Část z nich už má podepsány dodatky a nikdo z nich neavizoval ukončení kontraktu,“ uvedl primátor. Dodal, že kromě toho jsou ještě hotely, které ubytovaly uprchlíky bez kontaktu s magistrátem a Krajským centrem pro pomoc uprchlíkům a které následně podaly elektronickou žádost o zpětné proplacení nákladů včetně příplatku od města.

Mezi ty podle primátora patří i hostel Briliant zmiňovaný v článku serveru Seznam Zprávy. „Tito ubytovatelé byli při podpisu smlouvy informováni o tom, že po proplacení dosavadních nákladů jim bude v případě jejich zájmu prodloužena smlouva na další měsíce už bez doplatku města. Není důvod, proč by s nimi město nechtělo pokračovat, ale otázku navýšení příspěvku 250 korun o zvýšení cen energií musí řešit stát,“ sdělil Hřib.

Dodal, že v červenci poslal premiérovi Petru Fialovi (ODS) dotaz v souvislosti s růstem nákladů na energie ve vztahu k ubytování uprchlíků, ale odpověď směřující k nutnosti „aktivovat existující bytový fond a podpořit výstavbu, dostavbu nebo opravu sociálních bytů“ podle něj nebyla pro Prahu uspokojivá. Hřib také dlouhodobě vyzývá stát, aby zajistil rovnoměrnější rozmístění uprchlíků po Česku. „Stále máme v Praze čtyřikrát více uprchlíků na hlavu místního obyvatele než v některých jiných krajích. Neexistuje ani žádný státem koordinovaný relokační proces kombinující ubytování, práci a vzdělávání,“ uvedl.

Od počátku války na Ukrajině letos na konci února získalo podle dat ministerstva vnitra v ČR dočasné vízum asi 417.500 uprchlíků, z toho zhruba 93.000 v Praze.

Fotogalerie
20 fotografií