Na konci července šel Jiří Pospíšil dobrovolně vypovídat na policii kvůli kauze Dozimetr. „Výslech byl atypicky na moji žádost. Moji kamarádi a právníci se smáli tomu, že se často nestává, aby člověk chtěl jít dobrovolně na výslech k hospodářské kriminálce,“ řekl Pospíšil pro CNN Prima News. Obviněného Pavla Dovhomilju, který se do Pospíšila v uplynulých týdnech několikrát mediálně obul, prý nikdy nepotkal.

Výše zmíněný Pospíšila nařkl z uzavírání dohod o mocenském vlivu, což se mělo týkat například bývalého náměstka primátora Petra Hlubučka (STAN), nebo kontroverzního podnikatele Michala Redla, jenž je považovaný za pomyslnou šedou eminenci STAN. Mimo jiné je Redl známý i též coby blízký spolupracovník zločince Radovana Krejčíře.

Proto lídr pražské kandidátky TOP 09 považoval za důležité celou situaci vysvětlit. Nikoliv mediálně, ale vyšetřovatelům. „Volil jsem cestu nejlepší. To znamená přímo reagovat do spisu. Požádat policisty, aby mě konfrontovali a vysvětlit jim veškeré okolnosti,“ uvádí Jiří Pospíšil.

Nevinen?

Podle výpovědi Pavla Dovhomilji měl být Pospíšil tím, který se podílel na dohodě, na základě které se dělil vliv jednotlivých městských firem. Pospíšil však vysvětluje, že politické subjekty domluvily po komunálních volbách městskou koalici a rozdělily si pozice v radě podle odbornosti. „Podle toho, jaké zastoupení v radě měla ta která strana, tak se poté přidělovaly jednotlivé firmy,“ komentuje. Například TOP 09 převzala odpovědnost za správu městského majetku, kam patřila třeba Pražská plynárenská. Adam Scheinherr (Praha sobě) zase nese zodpovědnost za dopravní podnik, podobně jako Zdeněk Hřib (Piráti) za oblast IT.

Vliv, respektive slovy Jiřího Pospíšila politickou odpovědnost, si prý koalice rozdělila až na základě voleb. „Bez voleb, které proběhly na podzim 2018, bychom nemohli rozdělovat žádnou politickou odpovědnost a nemohli bychom vytvořit žádnou městskou radu,” říká.

Dosazení Mateje Augustína, jenž je v probíhající kauze jedním z obviněných, prý nepovažoval za podezřelé. Přitom byl Augustín členem představenstva a ekonomickým šéfem, jehož podle vyšetřovatelů dosadila Redlova a Hlubučkova skupina, aby manipuloval se zakázkami a zajišťoval úplatky.

Augustína přivedl Hlubuček, který měl za politické uskupení na starost dopravní podnik, neboť byl členem jeho představenstva. „Představil ho, prezentoval ho, nikdo na klubu k němu neměl námitky,“ doplňuje Pospíšil. V té době byl prý zkrátka brán jako odborník na dopravu. Dalšího obviněného a podle policie hlavu skupiny, Michala Redla, prý Pospíšil potkal poprvé v roce 2018.

„Předtím jsem ho neznal a následně jsem se s ním vůbec nepotkával,“ ospravedlňuje se Pospíšil v rozhovoru pro CNN Prima News. Během koaličních jednání Redla viděl asi třikrát při jedné příležitosti. Což nyní rozporují Piráti, jmenovitě primátor Hřib, který sice byl s Pospíšilem během uplynulých 4 let několikrát ve sporu, ačkoliv jsou koaličními partnery.

„Rezignace? Není důvod!“ 

Jde o to, že na jaře roku 2018 pobýval Pospíšil v Itálii. „Za mnou tam přijel pan kolega Gazdík, předseda STANu, pan kolega Polčák (tehdy místopředseda STAN a europoslanec - pozn. red.) na den a půl až dva dny plus ještě ostatní STANaři a měli s sebou ještě tohoto pána,“ tvrdí Pospíšil o Redlovi. Nikdy s ním prý přímo nejednal a ani ho neměl uloženého v telefonu a nikdy si nevolali.

Europoslanec Jiří Pospíšil (TOP 09) v Epicentru Blesku
Autor: blesk.cz

Rezignaci Jiřího Pospíšila ale požaduje Hřib, protože podle něho se stýkal s mafiány a o svých kontaktech lhal. „Naše výzva k rezignaci na všechny magistrátní funkce trvá! Nelze uplatňovat presumpci viny na ostatní politiky, a zároveň ne na sebe,“ rozčiluje se Hřib na Twitteru. Pospíšil se ale proti obviněním ze strany pražského primátora ostře ohradil. Přijde mu absurdní, že ho k rezignaci vyzývá hlava města mající politickou odpovědnost za kauzu v dopravním podniku.

Pospíšil v průběhu kauzy zvažoval, že by se na komunální politiku „vykašlal“ a rezignoval. „Ale pak jsem to velmi podrobně a odpovědně konzultoval s kolegy z TOP 09, s kolegy z ODS, se kterými vytvářím koalici a došel jsem k závěru, že ve chvíli, kdy opravdu v kauze není nic, co by mohlo vést k mému obvinění, tak rezignovat je přijetí odpovědnosti a přijetí chyby,“ brání se Pospíšil. Je prý rozdíl mezi tím, s někým páchat trestnou činnost a s někým se profesionálně setkávat.

Lídr pražské kandidátky TOP 09 si nemyslí, že by jakkoliv pochybil. Rezignace by znamenala přiznání viny, i když není Pospíšil obviněný ani podezřelý. Veřejnost by to chápala jako prohru. „V Čechách platí teze, že když rezignujete bez zjevných důvodů, tak na vás zůstává stín. Zůstává na vás pochybnost, proč jste tedy rezignoval? V Čechách platí staré heslo, že na každém šprochu bývá pravdy trochu a tímto to heslo trošku přijímáte,“ vysvětluje Pospíšil.   

Hřib vs. Pospíšil

„Jsem si plně vědom, že probíhá volební kampaň, ale výzva primátora mi přijde mimořádně pokrytecká,“ sděluje Blesku europoslanec a pražský lídr TOP 09. Pospíšil si ještě přisadil, že to byl právě primátor prostřednictvím pirátských IT zakázek na magistrátu a městských firmách spolupracoval s obviněným Dovhomiljou a jeho bývalý náměstek a nyní též obviněný Hlubuček patřil k jeho nejbližším spojencům a spolupracovníkům.

Společně například v listopadu 2021 reprezentovali zájmy hlavního města na klimatickém summitu ve skotském Glasgow. Bok po boku pózovali novinářům při zprovoznění nové tramvajové trati z Barrandova do Holyně. A podobných akcí lze nalézt povícero. Pospíšil se oproti tomu hájí, že vůči Hlubučkovi v rámci koaličního sdružení Spojených sil pro Prahu (TOP 09, STAN a KDU-ČSL) vystupoval, což ho nakonec v květnu 2021 stálo místo v čele klubu zastupitelů Spojených sil pro Prahu.

Paralelu lze nalézt i v Praze 10. Tam od roku 2018 byla starostkou Renata Chmelová (VLASTA), která je zároveň senátorkou. Koncem letošního června však došlo na její neočekávané odvolání, které podpořili Piráti, mimo jiné Jana Komrsková, jež je v rámci komunálních voleb dvojkou na kandidátce. Důvod? I ona měla coby politička styky s Hlubučkem, jenž v Praze zodpovídal mimo jiné za bezpečnost či ekologii.

„Nečekala jsem to od Pirátů a myslím, že podle reakcí co jsem viděla, se to nelíbí ani jejich voličům, přitom původně ještě v roce 2014 s námi kandidovali, Olga Richterová byla také součástí kandidátky VLASTA a společně se nám spoustu věcí povedlo,“ podivolala se. Její odvolání nechápal ani náměstkem primátora Petr Hlaváček (TOP 09/STAN), který to označil za hon na čarodějnice.

I předsedkyně TOP 09 Markéta Pekarová Adamová vyzvala Pospíšila, aby se na politiku „vykašlal“. V rozhovoru pro Lidovky.cz ze začátku července řekla, že by Pospíšil měl být zdrženlivější ohledně své kandidatury do pražského zastupitelstva. Poté, co ji však prý europoslanec popsal celý příběh, a co se v celé kauze vyskytly další okolnosti, se rozhodla ponechat věci v rukách pražské TOP 09. Její vedení za Pospíšilem, který je bývalým ministrem spravedlnosti,  nadále stojí. Obdobně jsou na tom i politici z ODS a KDU-ČSL, kteří půjdou s TOP 09 v rámci koalice do nadcházejících voleb SPOLU.

Video
Video se připravuje ...

Petr Hlubuček míří k soudu, který rozhoduje o jeho vazbě Aktu.cz

Fotogalerie
33 fotografií