„My už se na to nemůžeme dívat. Současný stav řízení našeho milovaného města je tristní. Všude vládne aktivismus, lajdáctví, nekompetentnost, nikdo za nic neodpovídá, a to ani v situaci, kdy náměstka primátora odvádí policie v poutech. Tento chaos musí skončit. Jsme uskupení odborníků, manažerů a profesionálů, kteří svůj přístup a erudici v minulosti již dostatečně prokázali,“ řekl Ďuriš. DPP jako generální ředitel vedl v letech 2013 až 2016.

Kritika dopravy

Hnutí se chce zabývat mimo jiné na řešení dopravní situace v Praze. Podle Ďuriše je důležité se zaměřit na rozvoj MHD, přípravu a stavbu důležitých dopravních staveb a vyřešit problém s parkováním. Dalším tématem je boj s energetickou chudobou, bezpečnost a sociální podpora obyvatel. „Prostě budeme pomáhat lidem v nouzi. Chceme změnu, aby se v Praze zase něco dělalo a aby se respektovala zkušenost, slušnost a selský rozum,“ řekl Ďuriš.

Zástupci hnutí se chtějí zabývat také rozpočtem Prahy. „Musíme změnit hospodaření a účelně vynakládat prostředky,“ řekla Hášová. Podle ní má městská rada 59 komisí a v každé je minimálně deset externistů placených z rozpočtu města. Snížit chce také počet placených předsedů magistrátních výborů. Hášová byla od roku 2010 po dvě období městskou zastupitelkou, nejdříve za TOP 09 a poté přestoupila do zastupitelského klubu ČSSD.

Viki Cabadaj míří do politiky

PBCH sestavilo kandidátky rovněž na Praze 5, 6, 8, 10 a 13. Zmíněný herec Duchoslav, známý jako Viki Cabadaj z filmu Sněženky a machři, bude kandidovat nejen na magistrát, ale také v Praze 6. V osmé městské části se pokusí vrátit do křesla někdejší starosta a bývalý náměstek primátora Josef Nosek (dříve ODS), o místo starosty Prahy 10 bude usilovat bývalý starosta Bohumil Zoufalík (dříve ODS) a v Praze 13 bývalý místostarosta Jaroš.

O hlasy voličů se bude v podzimních komunálních volbách do zastupitelstva hlavního města ucházet 23 uskupení. V minulých volbách v roce 2018 kandidovalo 29 subjektů. Pražané budou volit stejně jako před čtyřmi lety v jednom obvodu 65 zastupitelů. Kromě toho se v metropoli konají i volby do zastupitelstev městských částí a ve třech obvodech do Senátu.

Video
Video se připravuje ...

Průvodce komunálními volbami Videohub

Fotogalerie
18 fotografií