Prahu 5, zejména pak okolí Anděla, Bertramky a zastávky U Zvonu trápí drogově závislí prakticky od revoluce. V posledních letech se ale situace čím dál tím více zhoršuje. Podle odborníků by celá Praha měla mít alespoň deset kontaktních center pro závislé lidi. Taková centra jsou ale v Praze pouze tři, z toho hned dvě právě na Praze 5. Jedno nedaleko parku Na Skalce, druhé pak v ulici Mahenova, kde centrum způsobuje dlouhodobě problémy. Je umístěné v činžovním domě a místní obyvatelé často musí doslova překračovat feťáky válející se přímo ve vchodu.

Přesunutí centra 

Nyní by se mohli místní znovu nadechnout. Praha 5 se s centrem domluvila na ukončení nájemní smlouvy a přesunu na jiné, vhodnější místo. „Nikdo z vedení Prahy 5 nechce kontaktní centra uzavřít ani drogově závislé nechat na pospas ulici. Centrum chceme přesunout. Společně s občany voláme po tom, aby vznikla moderní, přehledná, propojená a dostupná síť služeb. Několikrát jsme ‚zkušebně‘ provoz centra utlumili a světe div se, problémy ustaly a místní si alespoň na pár dní oddechli. Zásadní problém není v samotné činnosti centra, ale v tom, že celá pražská síť je poddimenzovaná a podfinancovaná,“ říká starostka Prahy 5 Renáta Zajíčková (ODS)

Nejde o to, že by centrum nevykonávalo důsledně svoji práci, je ale zkrátka přetížené, proto se drogově závislí v těchto místech shlukují, což s sebou nese řadu problémů. „Samotní ředitelé center upozorňují na problémy s pořádkem a bezpečností, které zatěžují jejich okolí a trápí místní obyvatele. Dělá jim to špatnou vizitku a marní jejich práci.“ pokračuje Zajíčková.

Jak z toho ven? V první řadě je potřeba navýšit počet kontaktních center. Jednání Prahy 5 s magistrátem byly dlouhá a složitá, ale zdá se, že by se věci měly rozhýbat. „Během roku 2023 a 2024 by se měla podle připravovaného plánu rozšířit síť stávajících služeb. Zároveň by u těchto center měla vznikat i nízkoprahová centra, aby se zamezilo zatěžování obyvatel těch městských částí, kde tato centra vzniknou,“ uvedla už před časem radní pro sociální oblast Milena Johnová (Praha Sobě).

Revitalizace okolí

Pokud z Mahenovy zmizí kontaktní centrum nebo nebude alespoň tolik přetížené, má šanci prokouknout i celé okolí. Dočkat by se mohla i zanedbaná tramvajová zastávka U Zvonu, kde nedávno vznikla nová kancelářská budova. „Na jaře zmizela ze zastávky stará trafika a během prázdnin proběhnou první opravy. Nejprve dojde k úpravám jako je natření zábradlí, oprava povrchu chodníků, nebo nové vyznačení parkovacích míst. S TSK Praha jsme se domluvili také na častějším pravidelném čištění mokrou cestou. S mladými umělci jednáme o malbě na stěnu schodiště, která místu vdechne také něco svěžího,“ nastínila vizi starostka

„Souběžně vzniká malá studie, která vyřeší celkovou revitalizaci prostoru, včetně doplnění mobiliářem a novou zelení, takže by se místo mohlo proměnit v malé ‚náměstíčko‘. Košíře se konečně rozvíjí a vznikají tu nové služby. V nedalekém objektu Košířské brány bude brzy nová pobočka pošty a to je určitě dobře, protože to podpoří i vznik dalších menších obchodů, kaváren i komunitních míst,“ uzavřela Zajíčková.

Fotogalerie
18 fotografií