Poslední červnový den začaly prázdniny, děti dostaly vysvědčení, zaměstnanci si ve velkém zamlouvali dovolené a parta aktivistů spustila petici Za Kuželnu. Podle Jiřího Fiedlera z iniciativy Za Kuželnu má budova význam pro přilehlé okolí, Prahu 2 i celou metropoli. Jedná se o unikátní místo s téměř sto let trvající kuželkářskou tradicí. Navíc jde o druhou nejstarší funkční kuželkárnu na území Prahy.

„Iniciativa Za Kuželnu vznikla na půdorysu iniciativy Za Folimanku a důvodem byly informace o stopce kuželkářské tradice a plánech na demolici Kuželny,“ sděluje Blesku Jiří Fiedler. Na místě současného sportoviště má prý vyrůst obyčejná hospoda bez přidané hodnoty, které nyní v lokalitě rostou jako houby po dešti. „V kontaktu jsme s vedením radnice i s opozicí, a to i proto, že součástí iniciativy jsou členové zastupitelstva i různých komisí,“ dodává.

Dvě mouchy jednou ranou

V ideálním případě by podle strůjců iniciativy měla budova ve vlastnictví MČ Praha 2 podstoupit rekonstrukci. Její stav prý však není havarijní, a proto podle Fiedlera nedává ani demolice smysl. „Budova funkci letní restaurace po rekonstrukci bez potíží splní a přidaná hodnota v podobě kuželkářského sportu je nenahraditelná,“ myslí si Jiří. Park si podle něho zaslouží citlivou revitalizaci, ale její součástí může být i Kuželna.

Kryté sportoviště navíc žije bohatým společenským životem. Aktuálně na dráhách hrají tři týmy nižší kuželkářské soutěže. Navíc se plánuje vznik týmu malých kuželkářů. Nechybí ani hudební vystoupení. Jednou za 14 dní zde probíhají koncerty, nejbližší se koná 15. 7. „A obecně se v Kuželně schází spolužáci, sousedi i lidé z přilehlých univerzit,“ konstatuje Jiří.

Záchrana Kuželny

Aby vyjádřila iniciativa nesouhlas se zbouráním komunitní kuželkárny, spustila petici. Papírová je určena především pro rezidenty Prahy 2, jedině s jejich podpisy má na radnici váhu. Elektronickou petici zase může podepsat každý, komu přijde dobré dát prostor obnově a ne demolici. Radnice Prahy 2 si podle tiskového mluvčího Adama Kočiny není žádné petice vědoma. Postupovat se má podle plánu.

„Na budovu kuželny v Horské ulici byl již před několika lety vydán stavebním úřadem platný demoliční výměr schválený památkáři,“ informuje Adam Kočina. Na budoucí podobu celého území mezi Horskou ulicí a novoměstským opevněním byla na konci roku 2020 vypsána veřejná architektonická soutěž ve spolupráci s Českou komorou architektů. Zvítězil návrh od architektů Miroslava Cikána a Pavly Melkové z ateliéru MCA, který obsahoval i předběžné vyjádření památkářů.

Video
Video se připravuje ...

I TAKHLE SE DÁ HRÁT BOWLING... FACEBOOK.COM

Fotogalerie
17 fotografií