Neoklasicistní palác byl na rohu Královodvorské ulice a náměstí Republiky postaven v roce 1905 podle návrhu architektů Adolfa Foehra a Alfonse Wertmüllera. Oba patřili mezi špičku českých architektů a na svědomí mají řadu významných pražských domů a paláců.

Foehr byl žákem Jana Kotěry a stojí za projekty například palác Dunaj na rohu ulic Národní a Voršilská nebo paláce Purkyňova, známého také jako palác Donau. Jeho kolega Wertmüller zanechal v Praze také výraznou stopu, má na svědomí nepřehlédnutelnou budovu Státní opery.

Oba architekti krátce po roce 1900 začali palác navrhovat z jednoho prostého důvodu, měla zde být pobočka pojišťovny Allianz, která vznikla v roce 1890 v Berlíně. Její pražská pobočka se otevřela pouhých 15 let nato. Už tehdy byl však palác na náměstí Republiky projektován tak, že v parteru byly navrženy obchody. Jeden z prvních autosalonů zde měla i původně mladoboleslavská společnost Laurin & Klement.

Národní socialisté

Po roce 1945 získala rohový dům Česká strana národně socialistická a zřídila si zde nové sídlo. Moc dlouho si však pohodlí neoklasicistního paláce neužila. Už 22. února roku 1948 zde na příkaz ÚV KSČ proběhl protistranický puč Sboru národní bezpečnosti. Část národních socialistů se přidalo na stranu pučistů a vznikla Československá strana socialistická, která úzce spolupracovala s komunistickým režimem.

V paláci se pak po sametové revoluci střídaly banky, sídla firem a různé méně či více podivné obchody, směnárny nebo kasina. V poslední době je v parteru rozsáhlá outletová prodejna oblečení, která však i vzhledem připomíná spíše dálnovýchodní tržiště. To se má co nevidět změnit. Palác před čtyřmi lety koupil developer Crestyl, který ho plánuje do roku 2024 kompletně zrekonstruovat.

Rekonstrukce za miliardu

Chceme historické budově vrátit její zašlou slávu a původní vzhled a zrekonstruovat ji tak, aby důstojně reprezentovala jedno z nejvýznamnějších míst celé České republiky,“ řekl ředitel společnosti Crestyl Viktor Peška. „Pro projekt s názvem NR7 se nám podařilo sehnat veškerá potřebná povolení, proto chceme s rekonstrukcí začít co nejdříve. Jedná se opravdu o jedinečnou nemovitost na jedinečném místě, můžeme si dovolit pustit se do projektu spekulativně,“ dodal. 

Budova po rekonstrukci nabídne celkem devět podlaží s přibližně 5,6 tisíc metry čtverečními plochy, v posledním patře bude i terasa s panoramatickým výhledem na Prahu. Rekonstrukční práce začaly už v červnu, jejich dokončení je naplánováno na rok 2024. Celková investice do projektu přesáhne jednu miliardu korun.

Video
Video se připravuje ...

Nejabsurdnější závod v centru Prahy: Z náměstí Republiky vyjela přeškrtnutá kola. (2018) Eva Fornálová

Fotogalerie
20 fotografií