Od 6. dubna 2022, kdy radní pro kulturu a strategické plánování Prahy 3 Pavel Křeček (STAN) předložil Radě městské části záměr přejmenovat Koněvovu ulici, strhla se na sociálních sítích mela. Radnice se rozhodla oslovit místní z ulice i další obyvatele Prahy 3. Poslala dopis s anketou celkem 3689 osobám, zapojila i firmy a další Žižkovany. Jenomže se ukázalo, že na dopis s anketou reagovala pouhá čtvrtina obyvatel Koněvovy ulice. 

Bídná čísla

Z 3 689 oslovených obyvatel se jich v průzkumu vyj Z toho vyplývá, že 74,5 % oslovených lidí s trvalým bydlištěm v Koněvově ulici se do průzkumu vůbec nezapojilo. Osloveno bylo také 262 provozoven s adresou v Koněvově ulici, hlasovalo ale pouhých 42 z nich. Přesně 84 % provozoven se tedy průzkumu také dobrovolně nezúčastnilo.

Jestliže nehlasovalo cca 74 % „Koněváků“, tak ze zbylých 26 % se nové jméno líbilo 8 %, s přejmenováním nesouhlasilo 18 %. V online anketě všech obyvatel Prahy 3 se vyjádřilo 2273 osob. Z nich bylo 63 % pro přejmenování a 37 % proti. Rada „trojky“ doporučila zastupitelstvu projednat nový název už v pondělí po vyhodnocení výsledků.

Zastupitelstvo se úkolu zhostí v úterý 21. června. "Průzkum nebyl pro koncipován jako jakkoliv závazný. Je tedy na každém jednotlivém zastupiteli, jak velkou míru důležitosti výsledkům tohoto průzkumu dá," sděluje Blesku Pavel Křeček.

I kdyby zastupitelé vyjádřili souhlas se záměrem přejmenovat ulici, tak tento souhlas postoupí jako městská část místopisné komisi Rady hlavního města Prahy. Ta přejmenování Koněvovy ulice projednávala a odsouhlasila, chce ale znát také stanovisko zastupitelstva. Poté svůj soihlas postoupí radě, případně zastupitelstvu a teprve tu se definitivně rozhodne. 

„Mnoho povyku pro nic!“

„Zatímco na sociálních sítích se zdálo, že téma přejmenování Koněvovy ulice na Hartigovu budí opravdu obrovský zájem a že je tu velká část obyvatel této ulice, kteří se proti tomu staví, samotný průzkum ukázal, že pro většinu místních to zřejmě není podstatné téma,“ vyjadřuje se k situaci Pavel Křeček. Sám prý v Koněvově ulici bydlí a od začátku této debaty měl pochopení pro obavy z administrativní zátěže, kterou by přejmenování přineslo.

Osobně prý „oběhal“ všechny důležité úřady, aby bylo přejmenování co nejmenší administrativní povinností. „Vše, co by bylo potřeba změnit, tedy například občanské průkazy a technické průkazy u majitelů aut, by bylo osvobozeno od jakéhokoliv poplatku a tedy zdarma,“ vysvětluje. Drtivá většina úkonů by se navíc obešla bez osobní účasti občanů.

„Ne, ale špatně nastavený dotazník!“

Obyvatelé nyní na sociálních sítích protestují proti způsobu, jakým byla anketa provedena a brání se, že by bývali hlasovali. Vadí jim, že na hlasovacím listu nebyla informace, do kdy se mělo hlasovat. Spousta lidí prý věci odkládá až na nejzazší termín. To může být prý důvodem, proč se zúčastnilo tak málo místních. Dalším se zase nelíbilo, že museli uvádět kontaktní údaje. 

„Takže to jsou vlastně vyhozené peníze a Radnice si stejně udělá, co chce sama. Za mě velké zklamání,“ uvádí uživatelka Ana Tereza. Další uživatel Paul Kříž se bojí, že bude radnice dělat průzkumy do té doby, dokud jim většina přejmenování neodsouhlasí. 

Video
Video se připravuje ...

Politolog o „totálním selhání“ vlády: Má se starat i o „našince“. A co přinese české předsednictví? Markéta Volfová, Lukáš Červený

Fotogalerie
16 fotografií