Britský bluesový a rockový kytarista Jeff Beck je osminásobným držitelem Grammy a členem rokenrolové síně slávy. Časopis Rolling Stone ho zařadil mezi stovku nejlepších kytaristů všech dob. Na hudební scéně působí pět dekád, v Česku naposledy vystoupil před osmi lety. Depp ho bude doprovázet během jeho celého evropského turné. Předprodej na pražský koncert začne 13. června.

Beck za svou dlouhou kariéru vydal alba, jež žánrově sahají od blues, rocku a heavy metalu přes jazz fusion až po směs rocku s elektronikou. Na scénu vstoupil v roce 1965 jako člen legendární skupiny Yardbirds. Jejími dalšími členy byli Eric Clapton a Jimmy Page. V roce 1967 založil Beck s Ronem Woodem a Rodem Stewartem kapelu Jeff Beck Group, která se ale po dvou úspěšných albech rozpadla. Později kapelu stejného názvu založil s jinými hudebníky. Ve druhé polovině 70. let začal spolupracovat s Janem Hammerem, s nímž v roce 1980 nahrál desku There & Back. Za Beckovo nejúspěšnější album bývá považována deska Flash z roku 1985.

Beck, označovaný za jednoho z nejlepších kytaristů všech dob, oslaví v červnu 78. narozeniny. Osmapadesátiletý Depp byl loni hostem Mezinárodního filmového festivalu v Karlových Varech.

Fotogalerie
15 fotografií