V parku a přilehlé botanické zahradě Průhonického zámku, jenž je od roku 2010 zanesen do Seznamu světového dědictví UNESCO, roste podle Miroslava Vosátky, bývalého ředitele Botanického ústavu Akademie věd České republiky, jedna z největších světových sbírek kosatců. „Největší je v Pekingu. Ta naše vzniká už více než 50 let,“ uvedl.

Dosud sloužila především pro potěchu zraku a čichu návštěvníků. Tím spíše, že zahrada disponuje téměř 2 tisíci odrůd, které se od sebe liší tvary ale i barvami. Na předělu jara a léta tak záhony parku i zahrady, které zdobí přes 3 tisíce druhů exotických dřevin, doslova hrají všemi odstíny fialové, žluté, červené, modré. Odborníci z Botanického ústavu a pražské Vysoké školy chemicko-technologické, ve spolupráci se soukromou vědeckou společností hledají cesty, jak využít potenciál kosatců nejen z hlediska krásy, ale také především zdraví.

Deset odrůd z tisíců

„Podařilo se nám objevit unikátní magnólie, které v Průhonicích rostou, a které obsahují silné látky s protizánětlivými účinky,“ přiblížil biotechnolog z VŠCHT Petr Kaštánek, jehož společnost EcoFuel laboratories se výzkumem zabývá. Proto se vědci začali zaobírat značným množstvím kosatců, přičemž se vědcům podařil unikátní praktický objev.

„Výběr z tisíců odrůd jsme zúžili na 180, které by mohly být z hlediska výzkumu zajímavé. Zkoumali jsme rostliny komplexně, od listů přes oddenky a kořeny, z nichž jsme různými postupy extrahovali látky, které jsme podrobovali výzkumům a analýze,“ přiblížil Kaštánek. Nakonec se podařilo nalézt celkem 10 odrůd, jejichž látky výzkum prokázal jako nejzajímavější pro budoucí farmaceutické či kosmetické zpracování. Nejde přitom o žádnou „exotiku“ – nejúčinnější látky byly objeveny v českých, respektive středoevropských odrůdách.

Vědci by se mohli zaměřit i na ty cizokrajné a exotické, s jejichž sběrem začal hrabě Arnošt Emanuel Silva-Tarouca, zakladatel zámeckého parku, už v 19. století. Nemohou. Zakazuje jim to tzv. Kjótský protokol. „Na základě něho není možné přijet do země, sebrat rostlinu či houbu, a doma z toho začít vyvíjet vlastní produkt. Každá země si chrání svou biodiverzitu,“ vysvětlil Vosátka k tomu, proč se výzkum zaměřil na ryze české plodiny.

Na přelomu května a června rozkvétají kosatce v Průhonicích do pestrobarevné krásy.
Autor: David zima

Co je české, to je zdravé?

Ty má Kaštánek se svými kolegy v plánu využít především pro medicínské a kosmetické účely. „Kosatcový extrakt z jedné odrůdy má velmi silnou aktivitu proti vytváření bakteriálních plaků třeba na dásních, na zubech, které mohou vést k rozvoji paradentózy,“ uvádí za příklad. Efektivní je však jejich použití zejména v oblasti péče o pleť. „Prokázal se vliv na léčení ekzémů, akné, rozšířených pórů, rosacey a dalších kožních neduhů,” přiblížil vědec.

Ve prospěch pleti a pokožky vyvíjí vědci nejrůznější gely a séra, potažmo doplňky stravy pro posílení obranyschopnosti organismu. Tyto látky by měly být obohaceny o další české bylinky, z nichž mnohé jsou podle Kaštánka neprávem opomíjené či pozapomenuté.

Dnes je populární ajurvéda, tradiční čínská medicína. Na to, že už naše prababičky hledali léky v tradičních přírodních léčivách, bylinách, se zapomíná,“ upozorňuje. Ve veřejnosti nepřístupném zázemí botanické zahrady Chotobuz, kde se na tzv. zásobní zahradě o velikosti 20 hektarů nalézají genofondové sbírky celého parku, byly krom matečnic tisíců kosatců vysázeny také lány bylin, které mají být podrobeny dalším analýzám ohledně toho, jak by jejich synergie s kosatcovými extrakty mohla být prospěšná.

Hledáme nové oblasti jejich použití, protože naši předci neměli takové technologické možnosti, jaké máme nyní my,“ podotýká Kaštánek. Jde zejména o: popenec, šalvěj, slez, lopuch, medvědí česnek nebo denivka. Bylin je však více. To vše je nově vysázeno v zázemí zahrady, kterou má na starost celkem šest zahradníků. Ti svou péči rostlinám věnují postaru – žádná chemie ani pesticidy. Péče je to náročná. Pro vývoj speciálních látek Kaštánek potřebuje například 200kg oddenků z kosatců.

Odkaz zakladatele

Vosátka si od projektu slibuje navázání na odkaz zakladatele průhonického zámeckého parku, hraběte Silva-Taroucy, a to v míře do té doby neobvyklé. „Byl sice právníkem a politikem, jeho koníčkem bylo zahradnictví a celoživotním dílem právě zámecký park,“ uvádí Vosátka. „Když jej roku 1926 prodával československému státu, musel se ten zavázat, že převezme jeho dílo, bude o park starat a dobuduje jeho životní sen, který přerostl v jedno z nejvýznamnějších míst z hlediska krajinářského a dendrologického.“

Odborníci Botanického ústavu mají plejádu nejrůznějších rostlin k dispozici v rámci nejrůznějších výzkumů. Z nich bývá pravidlem vědecký výstup v podobě odborných článků a publikací. Nynější projekt je v tomto odlišný. „Že bychom prováděli výzkum pro komerční produkty je pro nás něco nového. Na druhou stranu Grantová agentura po nás nechce výsledky v podobě článků, nýbrž právě produktů.” Výsledky projektu, na nějž bylo vynaloženo 262 milionů korun, by měly být v podobě konkrétních produktů představeny už letos v létě či na podzim pod značkou Neobotanics.

Věděli jste…

… že pro správný růst kosatců je vhodné jejich každoroční stěhování? Na vytyčených matečnicích, kde letos kosatce v lánech rostou a kvetou, bychom je už za rok nenašli. Přestěhují se totiž jinam. „Obecně kosatcům nebo pivoňkám svědčí, když se jednou za pár let přesadí,“ prozradil Vosátka, který je profesí půdní mikrobiolog.

Video
Video se připravuje ...

V zázemí průhonické botanické zahrady Chotobuz, která spadá pod Botnaický ústav Akademie věd, byly vysázeny matečnice kosatců, které vědci zkoumají pro jejich léčivé účinky. David Zima

Fotogalerie
43 fotografií