Do loňské soutěže Dopravního podniku hl. m. Prahy (DPP) se přihlásilo 25 týmů, včetně deseti zahraničních. Vybráno bylo 5 zpracovatelů návrhu a 2 postoupili do finále. Vyhlášení vítězů se už soutěž nedočkala. Letos na jaře skončila bez výsledku. „Soutěž na lanovou dráhu Petřín nebyla zrušena z důvodu pochybení v organizaci soutěže či nesprávného zadání, ale z důvodu nesplnění termínu jednoho z posledních dvou finalistů,“ potvrdila Blesku mluvčí DPP Aneta Řeháková.

Profesor se zlobí

Na špatně uchopený tendr upozorňuje profesor Ivan Dlabač z ateliéru Průmyslového designu UMPRUM. Podle jeho zkušeností se vyhlašování veřejných designových soutěží přeceňuje. Ne vždy dávají smysl, navíc s sebou pořádání takovýchto soutěží nese vysoké náklady na organizaci.

V komisi seděla pětice odborníků z designérského prostředí, veřejného života a dopravy, to však podle Dlabače nemění nic na tom, že soutěži chybělo pevné vymezení. „Už na začátku by měla být zodpovězena otázka, zda je lanovka více objekt, tedy estetické dílo, jezdící po kopci, nebo se na ni nahlíží čistě jako na dopravní prostředek?“ kritizuje Ivan Dlabač.

Podle zvolených umělecko-designových, nebo naopak dopravních kritérií by pak mělo následovat složení odborné komise. „Bez toho podobná soutěž nemůže vyjít dobře,“ dodává profesor.  

Právě takové vymezení může významně ovlivnit výslednou podobu objektu. „Lanovka jezdí po kopci ve vymezené dráze, kam oproti tramvajím nebo autobusu nemohou vstoupit chodci, nehrozí srážka s jiným dopravním prostředkem, proto nemusí mít deformační prvky, ani obsluha tam nemusí být,” vysvětluje Dlabač.

Lepší by prý bylo, kdyby DPP oslovilo vybraného designéra nebo skupinu designérů přímo. Ušetřilo by to podle profesora peníze za samotnou soutěž. Jako alternativu představili studenti z UMPRUMu své návrhy na modernizaci lanovky. 

Pokus číslo dva

Jelikož se prý v soutěži postupovalo v jednotlivých krocích přesně podle vymezených pravidel, nebude je potřeba měnit. „V nové soutěži na lanovku Petřín vycházíme z původní zadávací dokumentace a soutěžních podmínek, organizátorem soutěže je MOBA studio a předpokládá se její vyhlášení do začátku letních prázdnin tak, abychom měli vítěze do konce září,“ informuje tisková mluvčí DPP.  

Video
Video se připravuje ...

Takhle se Praha probouzela do prvního letního dne v roce 2020 z Petřína! 

Fotogalerie
36 fotografií