Kolotoč bude podle informací na webu městské firmy umístěn v parku na písčité ploše u rozhledny. Voucher na volnou jízdu obdrží děti do 18 let ke vstupence na rozhlednu nebo do Zrcadlového bludiště. Jízdu zdarma si budou moci užít i děti mladší pěti let, které vlastní vstupenku na turistické cíle na Petříně nemají. To, že rozhlednu či bludiště navštívily, je evidováno na vstupence doprovodu dítěte. Lidé budou moci bludiště a rozhlednu 1. června navštívit v prodloužené otevírací době od 9:00 do 21:00 hodin.

Filmový kolotoč

Kolotoč, který do Prahy zapůjčili jeho italští majitelé a který byl návštěvníkům vrchu Petřín k dispozici i loni, pochází podle dochovaných dokumentů z první poloviny 19. století. Některé prameny nicméně podle Malé uvádějí, že se jeho výroba datuje na závěr 17. století. Kolotoč tak za dobu své existence svezl tisíce lidí a zahrál si i v několika filmech jako třeba ve snímcích režiséra Paola Sorentina.

V Praze by se měl letos v létě začít točit i další historický kolotoč, a to ten který v roce 1892 postavil tesař Matěj Bílek. Podlahový kolotoč, který se poprvé roztočil na Vinohradech a následně fungoval na Letné, se nyní rekonstruuje. Do provozu by měl být po několikaletých opravách uveden 11. července, řekl už dříve ředitel Národního technického muzea (NTM) Karel Ksandr. NTM kolotoč vlastní od roku 2004.

Prague City Tourism je akciová společnost vlastněná hlavním městem, která vznikla k 1. červenci 2018. Jejím hlavním posláním je podpora udržitelného domácího i příjezdového cestovního ruchu v Praze. PCT se stará o Staroměstskou radnici a pražské věže.

Fotogalerie
18 fotografií