Praha se dlouhodobě potýká s bytovou krizí. Důvodem jsou především ceny, které se v posledních letech vyšplhaly do astronomických částek. Magistrát proto loni schválil strategii, podle které by se do roku 2030 ročně mělo postavit až 500 bytů, to se zatím ale nedaří. Pomoci by měla i nově založená Pražská developerská společnost, která má mít za úkol výstavbu městských bytů. Právě v nich vidí město východisko z bytové krize.

Byty na Nových Dvorech

Podle radního pro bydlení Adama Zábranského (Piráti) rada schválila výstavbu městkých bytů na Nových Dvorech, konkrétně na městském pozemku v místě, kde se kříží Novodvorské a Durychova ulice. „Pro výstavbu v těchto místech nebude nutné měnit územní plán, plánujeme, že by zde mohlo vzniknout až 45 bytů. V nejbližší době proběhne výběr na projektanta a následně vznikne i objemová studie,“ uvedl Zábranský.

Rada také připravuje projekt na rozvojovém území Nové Dvory kolem budoucí linky metra D. Zde je ale nutné nejdříve vyřešit změna územního plánu. Pokud ke změně dojde, mohla by zde vyrůst nová čtvrť,  která bude zahrnovat bytové domy, administrativní prostory, mateřskou školku či základní školu a také kulturní centrum. Celkem by se mohlo postavit až 2000 městských bytů.

Nákup od Prahy 3

.Další byty do městského fondu získá hlavní město od Prahy 3, respektive od její společnosti Správa zbytkového majetku, která prochází transformací. „Městská část se rozhodla, že tato společnost bude nově pouze správcovská, bylo tedy nutné prodat její majetek. Nakonec se rozhodli, že byty nenabídnout na realitním trhu, ale nabídnou je hlavnímu městu,“ vysvětlil Zábranský. Půjde cekem o 35 bytů o dispozici 2+1 a rozloze asi 55 metrů čtverečních.

„Hlavní město za ně celkově zaplatí 222 610 000, tedy asi 110 tisíc za metr čtvereční. Jsme rádi, že se nám byty podařilo získat. Hlavní město na Praze 3 žádné byty nemá a naše vize je, že bychom měli mít byty k dispozici po celé Praze,“ dodal radní s tím, že jsou byty v dobrém stavu a cena je tedy příznivá.

Fotogalerie
12 fotografií