27. květen 1942 se stal osudovým pro zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha. V ten den, v dopoledních hodinách, si Gabčík s Kubišem „počíhali“ na vůz, jenž Heydricha vezl z Panenských Břežan do Prahy. V Holešovičkách se oba parašutisté odhodlali k činu a na vůz hodili protitankovou minu. Heydrich atentát přežil, nicméně 4. června na jeho následky zemřel v nemocnici na Bulovce. Právě na základě tohoto činu bylo Československo uznáno mezi státy, které bojovaly proti nacistickému Německu.

Historická rekonstrukce

Ačkoliv „místo činu“ už dávno nevypadá tak, jak vypadalo před 80 lety, Praha 8 chystá historickou rekonstrukci útoku na Heydricha. A nejen tu. „27. května se mohou zájemci těšit v 9:30 například na přelet historického letounu Hawker Hurricane,“ prozradil místostarosta Prahy 8 Jiří Vítek (Patrioti pro Prahu 8). „V 10:35 proběhne rekonstrukce útoku na Heydricha, v 10:50 proběhne vzpomínkový akt, na který bude navazovat vojenská přehlídka.“

Nepůjde ale jen o dění v Holešovičkách. Praha 8 plánuje řadu akcí i v podzámčí, respektive u Löwitova mlýna, jenž se nachází opodál Libeňského zámku. „Občané uvidí historickou vojenskou techniku, prozradil pro Blesk.cz starosta Prahy 8 Ondřej Gros (ODS). „Půjde ale i o vystoupení nejrůznějších umělců, k vidění bude též i módní přehlídka. Bude možné prohlédnout si tehdejší protektorátní módu,“ láká starosta s tím, že bližší informace se lidé mohou dozvědět na webové adrese www.anthropoid1942.cz.

Dobový tisk i muzika

Zájemci se také dočkají nepříliš líbivého čtení – k dostání bude u příležitosti připomínky operace Anthropoid například i dobový tisk, který referoval o tom, kterak se v okupované zemi žilo „dobře“. Nepůjde o jedinou tiskovinu, jež bude k dispozici.

Návštěvníci budou moci získat pamětní bankovku s Gabčíkem a Kubišem, kterou jsme vydali v omezeném počtu 1942 kusů, pamětní medaili, která vyšla také v limitované sérii, LP s dosud nikdy nevydanými nahrávkami Jiřího Voskovce a Jana Wericha,“ vyjmenoval Jiří Vítek.

Fotogalerie
35 fotografií