Dva roky covidová pauza, ale letos do toho jdou zase naplno! Nejzdatnější z běžců vyrazí v Praze na tradiční maratonskou trasu, tedy závod dlouhý 42 kilometrů a 195 metrů. Trasa vede přes šest městských částí a takřka na celý den ochromí dopravu od Holešovic až po Braník a Smíchov. Odlišně pojedou i tramvaje a autobusy. Do závodu se přihlásilo 10 600 běžců, startují v 9:00 ze Staroměstského náměstí, kde je zároveň i cíl. Nejrychlejší poběží dvě hodiny, limit pro chvost pole je 7 hodin.

Trasa vede převážně kolem Vltavy, běžce provede (hned dvakrát) smyčkou přes Holešovice, Libeňský most a Karlín, další klička vede do Nuslí, na Podolské nábřeží a do Strakonické ulice. Pokud tam tedy nemusíte, nebo nechcete jít vytrvalce povzbuzovat, raději se jim vyhněte, případně cestujte metrem.

25 let tradice

Maratonský běh v Praze má tradici už čtvrt století. „Zavítají na něj turisté z více než sta zemí světa,“ říká Carlo Capalbo, prezident organizačního výboru RunCzech. „Maraton se může stát jedním z prvních velkých hybatelů turismu pro Prahu. Koronavirová pandemie tohle významě narušila,“ míní Capalbo.

Kde neprojedete?

Řidiči v některých částech dne neprojedou třeba po Rohanském, Bubenském, Dvořákově, Smetanově, Janáčkově, Masarykově, Rašínově a Hořejším nábřeží nebo po nábřežích Ludvíka Svobody a Kapitána Jaroše. Trasa závodu vede vedle Libeňského i přes Čechův, Mánesův, Jiráskův a Palackého most i přes most Legií.

Kudy se maraton poběží?
Autor: RunCzech

Co tramvaje?

Maraton ovlivní provoz 15 tramvajových a pěti autobusových linek. Tramvaje pojedou po zkrácených nebo odkloněných trasách, páteřní linky 9, 17 a 22 budou rozdělené na dvě části. Historické linky 41 a 42 nevyjedou vůbec. Provoz tramvají se v závislosti na průběhu závodu postupně mění v šesti časových úsecích. Raději využijte metro, jehož provoz bude posílen.

Pozor, kde parkujete!

Maraton v Praze v neděli omezí automobilovou i tramvajovou dopravu a možnosti parkování. Některé dopravní regulace budou platit i v době před závodem a po něm (od 9 do 16 hodin). Závod vede ulicemi Prahy 1, 2, 4, 5, 7 a 8. „Na trase závodu a dalších souvisejících ulicích bude platit zákaz parkování. V případě, že vozidla na komunikacích zůstanou, budou odtažena,“ varuje mluvčí magistrátu Vít Hofman.

Dopravní informace mohou zájemci přes den získat na bezplatném telefonním čísle 800 165 102, v neděli i na druhém čísle 800 100 991.