Podle policistů kolem 9. hodiny ráno došlo k „zahoření a popálení dosud nezjištěným předmětem u občana Velké Británie“, napsali na twitteru. „V tuto chvíli jsou na místě všechny složky IZS a jsou prováděny prvotní úkony,“ dodali policisté. 

Spojovací chodba mezi terminálem 1 a 2 byla kvůli bezpečnosti evakuována. „Policejní pyrotechnici nyní pracují na zjištění příčiny vzplanutí, podle prvotních informací šlo nejspíš o neodbornou manipulaci se zábavní pyrotechnikou,“ dodali policisté. Mluvčí cizinecké policie Renata Grecmanová Blesku potvrdila, že Brit měl předmět v batohu, utrpěl lehčí zranění. O tom, zda do Česka přiletěl, nebo se právě chystal odletět, zatím neměla informace. 

 

Popáleného cizince na místě ošetřili členové Asociace samaritánů ČR, kteří na Letišti Václava Havla vykonávají stálou lékařskou službu. Pražská záchranná služba na místo vyslala inspektora i speciální velkokapacitní vůz Fenix, nikoho ale zatím nemusela ošetřit, uvedla mluvčí záchranářů Jana Poštová. „Muže ošetřili kolegové samaritáni. Podle mých informací se nemělo jednat o kritické zranění, spíše o lehčí zranění. Na místě zůstáváme z preventivních důvodů,“ uvedla.

Příjezd na letiště byl pro osobní dopravu dočasně omezen, lidé se tak k terminálům museli dostat pěšky, případně využít městskou hromadnou dopravu. Podle informací na webu Pražské integrované dopravy byla zastávka Terminál 1 kvůli opatření přesunuta. „Z důvodu policejní uzávěry komunikace Aviatická (v těsné blízkosti letištní haly) jsou zastávky Terminál 1 přemístěny do ulice Aviatická (v blízkosti hotelu Marriott),“ píše PID.

Opatření na letišti bylo ve čtvrt na jedenáct ukončeno. „S ohledem na další vyšetřování policie bude spojovací chodba mezi terminály 1 a 2 uzavřená pro cestující. Příjezd na letiště je obnoven,“ uvedlo letiště.

Video
Video se připravuje ...

Poplach na pražském letišti, 12. dubna 2022. Blesk.cz - David Malík

Fotogalerie
46 fotografií