Od pondělí 11. dubna začal fungovat nový úsek trati ze stanice Sídliště Barrandov do Holyně. Kilometrový úsek má celkem dvě zastávky, Náměstí Olgy Scheinpflugové na stejnojmenném náměstí, a Holyně, nedaleko křižovatky ulic U Náhonu a Pod Vysokou mezí. Praha zde začala tramvajovou trať budovat proto, že v okolí roste úplně nová čtvrť pro 8 tisíc lidí. Až bude kompletně hotová, místní tak budou mít připravené i pohodlné spojení do centra. V budoucnu se trať protáhne až do Slivence, na tuto část je už vystavené pravomocné stavební povolení.

Čachry se jmény

Právě zastávka Náměstí Olgy Scheinpflugové má za sebou trochu krkolomnou cestu ke svému jménu. S touto tramvajovou tratí se počítalo více než 35 let. Trať plánovaná do Holyně byla nakonec postavena v roce 2003 a zprovozněna pouze do smyčky Sídliště Barrandov. Ta se mimochodem ve druhé polovině 80. let měla jmenovat Jiřího Trnky, nynější nová zastávka Náměstí Olgy Scheipflugové měla pracovní název Centrum – západ a Holyně zůstala beze změny.

Tramvajová zastávka nesla těsně před zahájením provozu staré jméno Kaskády.
Autor: Jiří Rada

V současných plánech se pak zastávka Náměstí Olgy Scheinpflugové měla jmenovat Kaskády, tedy stejně jako developerský projekt, který se staví v okolí. „Na Barrandově vznikne  nová zastávka pojmenovaná právě po této skvělé umělkyni, která mimochodem jako mladá herečka začínala ve Švandově divadle. V projektech na prodloužení tramvajové tratě jste se možná setkávali s názvem zastávky Kaskády podle místního developerského projektu FINEPu. Reklama zdarma v podání pražské MHD se nakonec nekoná,“ uváděl zastupitel Prahy 5 Štěpán Rattay (Piráti) v minulosti.

Zastávek pojmenovaných po ženách je jak šafránu

Za zmínku také bezpochyby stojí fakt, že zatímco pražských zastávek pojmenovaných po významných mužích máme opravdu velké množství, zastávku, která by se jmenovala po významné ženě, aby jeden pohledal. Vzpomenout můžeme například autobusovou zastávku Olgy Havlové na pražském Žižkově, která vznikla před dvěma lety. Obyvatelé Košíř určitě znají autobusovou zastávku Naskové. Otázka je, kolik z nich ví, že zastávka nese jméno po národní umělkyni Růženě Naskové, která se objevila například ve filmech Paličova dcera, komedie Příklady táhnou, Tetička, Karel a já a v roce 1944 excelovala ve filmu U pěti veverek.

Nyní se do krátkého seznamu zapsala i herečka, dramatička, spisovatelka a také manželka Karla Čapka Olga Scheinpflugová. Olga se už v sedmnácti letech stala členkou souboru Švandova divadla (1920–1922), odkud poté přešla do Divadla na Vinohradech (1922 až 1929). Mužem jejího života byl bezesporu Karel Čapek, i když jejich soužití nebylo kdovíjak růžové.

Čapkova rodina Olgu neschvalovala, byla pro ně moc divoká. Karel se jí ale nevzdal, jen ji přestal vodit domů. Olga nebyla žádný svatoušek, jejich vztah plnil společenské rubriky tehdejších novin. Vždyť jedním z jejích milenců byl i Jan Masaryk. Smrt si pro Olgu Scheinpflugovou přišla téměř symbolicky. Herečka zemřela ve Vinohradském divadle, kde hostovala v titulní roli Čapkovy hry Matka, 13. dubna 1968.

Fotogalerie
11 fotografií