Zahradničení je v posledních letech čím dál tím populárnější. Navíc poslední více než dva roky, kdy se svět potýkal s pandemií koronaviru, se zahrada ukázala jako velmi užitečná „komodita“. S návratem k přírodě souvisí i čím dál tím větší počet komunitních zahrad, které v Praze vznikají. V současné době jich v hlavním městě najdeme kolem šedesátky – od těch úplně malých, kde se pár lidí z domu domluví na obhospodařování záhonku ve vnitrobloku, až po ty velké, kde zahradničí i desítky lidí.

V Praze kupodivu nejvíce komunitních zahrad najdeme v centru, či širším centru města, například na Praze 5 ale úplně takovýto projekt chybí, možná i z části proto, že zahrádek je například v okolí Smíchova a Košíř poměrně dost. Mají však své trvalé majitele a noví obyvatelé se k nim jen těžko dostanou.Proto se radnice Prahy 5 rozhodla ve spolupráci s organizací Kokoza vytipovat vhodné pozemky, kde by komunitní zahrada mohla vzniknout.

„Pomůžeme vybudovat komunitní zahradu, kde obyvatelé mohou pěstovat jedlou radost i sousedské vztahy, a navrhneme nejvhodnější kompostovací řešení, aby bioodpad nekončil na skládkách či ve spalovnách, kam nepatří. Naším dlouhodobým cílem je přinášet do měst udržitelná řešení a zmírnit tak dopad klimatické změny,“ uvádí na svém webu Kokoza.

Ta také připravila dotazník, kde se občané Prahy 5 mohou vyjádřit, kde by zahradu viděli nejraději. Předem vytipovaná jsou dvě místa – jedno ve vnitrobloku ulic Zoubkova, Ostrovského a U Santošky nedaleko stadionu Nikolajka, druhé pak ve vnitrobloku ulic Na Bělidle, Svornosti a Na Celné. Občané ale v rámci dotazníku mohou navrhnout i jiné místo. V dotazníku se pak Kokoza nadále ptá, co by se zde mělo pěstovat, jaký program by občané uvítali, jak velký záhon by chtěli a podobně. Dotazník lze vyplnit do konce března, následně budou vyhodnoceny výsledky.

„Komunitní zahrady jsme už dříve podporovali v rámci tzv. participativních rozpočtů nebo v rámci dotací pro životní prostředí a ekologii. Málokdy se to ale dostalo přímo k občanům, kteří by měli o vznik komunitní zahrady zájem, proto jsme se rozhodli do toho víc šlápnout a přizvat ke spolupráci Kokozu, která nám pomůže vytipovat místa a společně s občany vytvoříme komunitní zahrady,“ uvedl místostarosta MČ Praha 5, Lubomír Brož. Podle vedení radnice má městská část na tyto projekty vyčleněno zhruba 2 miliony korun.

Fotogalerie
19 fotografií