Od založení dubečských hasičů uplynulo 143 let, v sobotu se konečně dočkali své vlastní stanice, do té doby totiž museli sloužit v provizorních stanicích. Výběrové řízení na dodavatele stavebních prací vyhrála firma Starstav, s.r.o. Stavba spolkla 40 milionů, a to bez základního vybavení. Městská část peníze získala od pražského magistrátu, stavět se začalo v roce 2019.

Nová stanice pro hasiče je ideálně zařízená. V řízemní části se nachází garážová stání pro tři zásahové automobily, šatna, sprchy a sociální zařízení, sklad dýchací techniky a nouzového přežití, dílna, kompresorovna se skladem hadic, sklad nebezpečných látek a věž na sušení hadic. V mezipatře je přednáškový sál s kapacitou 100 osob a kuchyňka. První patro disponuje dvěmi ložnicemi, třemi kancelářemi a denní místností pro mužstvo.

Školící centrum

„Hasičská zbrojnice je koncipována pro provoz jednotky požární ochrany, ale zároveň jako školící středisko pro pražské dobrovolné hasiče i pro zájemce z řad veřejnosti a v neposlední řadě jako evakuační středisko s kapacitou 100 ubytovaných, včetně potřebného vybavení,“ řekl za hasiče Petr Svoboda.

Slavnostní otevření historicky první hasičské stanice v Dubči si kromě dobrovolných hasičů nenechali ujít ani zástupci městské části Praha - Dubeč, zejména starosta Jaroslav Tošil, nechyběl ani primátor Zdeněk Hřib (Piráti) spolu s  náměstskem a radním pro bezpečnost Petrem Hlubučkem (STAN). K novému zázemí hasičům i městské části pogratuloval rovněž ředitel odboru IZS a služeb hl. m. Prahy plk.Ing. František Los. 

„Po krátkých proslovech, byla předána ocenění starostou sboru Karlem Polákem členům sboru, jednotky a zástupcům městské části, kteří se nejvíce účastnili celého projektu stavby, následně byla přestřižena páska a stavba byla předána veliteli jednotky Radoslavu Mlejnkovi do užívání, hasiči z ní začnou vyjíždět k zásahům právě až teď, od 12. února 2022,“ uvedl Svoboda. 

Fotogalerie
24 fotografií