Praha 3 se po dvou letech příprav konečně pustila do realizace retenční nádrže na Havlíčkově náměstí, která má zachycovat podzemní vodu, jež prosakuje do kolektorové sítě. Kolektor, který je využit, vede z parku u ZŠ Jeseniova až pod Havlíčkovo náměstí.

Boj proti suchu

„V podzemí se po celé délce stékají prameny, které se v tunelu jímají a vytvoří 30 - 40 kubíků vody za jediný den. Chceme tuhle vodu jímat do retenční nádrže a využívat pro zálivku zeleně a kropení chodníků v Praze 3,“ uvedla městská část před časem. I když původně bylo v plánu projekt dokončit ještě v létě 2020, nakonec se realizace posunula až na letošní únor.

Instalace dvou retenčních nádrží proběhla v úterý 8. února v brzkých ranních hodinách. „Každá z nádrží pojme až 70 metrů krychlových vody, ani kapka tak nepřijde nazmar,“ uvedla radnice. Dosud se k zalévání zeleně, čištění ulic nebo vlhčení vzduchu používala pitná voda.

Naopak voda z kolektorů se složitě odčerpávala do kanalizace, což bylo značně nehospodárné. I z důvodů stále se zhoršujícího sucha a nedostatku podzemních vod se Praha rozhodla k tomuto řešení.

K lepšímu hospodaření s dešťovou vodou pomohou dvě nové retenční nádrže na Havlíčkově náměstí
Autor: MČ Praha 3

Nádrží přibývá

Retenční nádrž pod Havlíčkovým náměstím není jediná ani na Praze 3 a už vůbec ne v celé metropoli. Před dvěma lety byl stejný systém instalován na Kostnickém náměstí. „Retenční nádrž na Kostnickém náměstí má objem 6,5 metru krychlových. Zachycuje dešťovou vodu ze střechy nového stánku a střechy trafostanice DPP. Voda se využívá na závlahu zeleně náměstí a při provozu stánku na splachování toalet. Po větším dešti vystačí voda z nádrže na cca týdenní provoz,“ vysvětluje Praha 3.

Na Trojce by měla vyrůst i další nádrž, tentokrát v rámci revitalizace náměstí Jiřího z Poděbrad. „Myslíme na to i v rámci dotačních řízení, kdy podporujeme projekty, které nějakým způsobem chtějí s dešťovou vodou pracovat,“  uvedla už dříve mluvčí Prahy 3 Zuzana Křížová.

Retenční nádrže v kolektorech najdeme rovněž  v centru Prahy. Jedna z prvních vznikla na Uhelném trhu. „Na Uhelném trhu máme už dnes jímací nádrž, která je osazena čerpadlem. Budeme z ní čerpat podobně jako ze studny nahoru do cisterny. Vodu pak můžeme využít k závlaze nebo kropení ulic,“ uvedl už v roce 2020 Petr Hlubuček (STAN), náměstek primátora hl. m. Prahy. Další nádrž vznikne v rámci rekonstrukce horní části Václavského náměstí.

K čemu slouží kolektory?

Kolektory jsou průchozí podzemní tunely, které slouží k vedení a ukládání inženýrských sítí, Do domácností tudy proudí voda, elektřina, plyn nebo data z internetu. Tyto podzemní šachty se v Praze začaly plánovat už v šedesátých letech. Koncem 80. let vedlo podzemím 50 kilometrů tunelů. Dnes je síť o čtyřicet kilometrů delší a propojuje historické centrum i nová sídliště. Kromě Uhelného Trhu vedou například pod Českou národní bankou, Vodičkovou ulicí nebo třeba na Havlíčkově náměstí.

Video
Video se připravuje ...

Kolektory David Malik

Fotogalerie
31 fotografií