Jágrová reagovala na kritiku, které hygienici od veřejnosti čelí. „Je nám vytýkáno, že dáváme málo pokut,“ uvedla. Podle ní má pražská hygienická stanice asi 200 zaměstnanců, kteří kromě covidu musí řešit i běžnou agendu, jako je hluk, jiné infekční nemoci nebo se musí vyjadřovat ke všem projektům ve stavebním řízení.

Podle Jágrové také hygienici doplácí na řadu nedokonalostí, které má pandemický zákon. „Žádná civilizovaná země neprovádí testování v rámci svého public health, všude na to mají nějaká callcentra, mají to ošetřeno ve svých pandemických zákonech,“ poznamenala. ČR to podle ní nemá, a hygienici se tak dostávají do situací, kdy nemohou postupovat v souladu se zákonem. Hygienici rozhodnutí o karanténě či izolaci sdělují často po telefonu, což je podle soudu nezákonný postup.

Nikdo nečekal, že to epidemie potrvá tak dlouho 

Jágrová také uvedla, že hygienici byli na epidemii připraveni, nikdo ale nepředpokládal, že potrvá tak dlouho. Na počátku se potýkali s tím, že hlášení o infekční nemoci se na začátku loňského roku odesílalo poštou nebo telefonicky, neexistovalo propojení systémů. „Úplně perfektně to dodnes nefunguje, některé laboratoře nejsou propojeny online, někde to vkládají dobrovolníci, takže vám například přijde SMSka, že jste pozitivní, ale k nám se ta informace dostane i za dva dny a někdy i déle,“ uvedla. V elektronizaci a propojení systémů se podle ní udělalo tolik práce, která se měla udělat v posledních 30 letech. 

Obhajovala i zaměstnance pražské hygieny. „Zaměstnanci hygienické stanice opravdu nejsou tetky, máme 71 procent vysokoškoláků,“ řekla Jágrová. Více než polovina pracovníků je mladších 45 let. „Nejsem silničáři a nezaspali jsme první sníh, ale zaměstnance si nemůžete naskladnit jako posypový materiál, zaměstnanec má nějakou úroveň a musí se něco naučit,“ poznamenala. Upozornila také na to, že hygiena kromě koronaviru řeší i řadu dalších věcí jako je hygiena práce nebo výživa dětí a mládeže. 

Vzkazy od občanů

Dostávali od lidí i různé vzkazy, objevují se lidé, kteří jim nadávají. V jednom dopise stálo „Jágrová, zdechni na Covid“. Objevil se ale i případ, kdy jeden člověk změnil názor a psal hygienikům, že jim děkuji za jejich práci. „Při minulých vlnách jste mě štvali, už jen tím odporem k testování rizikových po návratu z Rakouska ... ale došlo mi, že bez vás bychom na tom byli daleko hůř. Snad to dojde i ostatním,“ napsal

Hygienici letos podle Jágrové zaznamenali velký nárůst žádostí o informace podle zákona 106. Zatímco v minulých letech dostávali asi stovku žádostí za rok, letos už jich dostali 1658. Nárůst podle ní souvisí s iniciativou Zlatý špendlík zpěváka Daniela Landy. Ten vyzval lidi, aby na protest proti opatřením proti covidu-19 zahltili krajské hygienické stanice dotazy.

„Někteří nebyli schopni ani tam doplnit datum, jak jim to pan Landa předepsal,“ podotkla k iniciativě.Ptají se třeba na to, proč vyhlásili pandemii nebo proč tvrdí, že se jedná o pandemii. Jágrová upozornila, že pandemii vyhlásila Světová zdravotnická organizace. Často ale podle ní tito lidé nechtějí slyšet nějaké vysvětlení a jde jim jen o to dehonestovat hygienickou stanici.

Za celou dobu epidemie podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky Ladislava Duška prošlo pražskými nemocnicemi přes 15 500 pacientů s covidem, asi 3800 z nich potřebovalo intenzivní péči.

Fotogalerie
29 fotografií