Čtvrtek 25. dubna 2024
Svátek slaví Marek, zítra Oto
Zataženo, déšť se sněhem 7°C
Nejčtenější
na Blesk.cz

Mohutné rozdíly v počtech nakažených napříč Českem: Mezi částí okresů je to i dvacetinásobek

Autor: ČTK - 
6. května 2021
19:40

Ve stavu epidemie covidu-19 jsou řádové rozdíly mezi kraji i okresy, počty případů ale všude klesají. Větší roli tak budou hrát do budoucna v jejím řešení podle ředitele Ústavu zdravotnických informací a statistiky (ÚZIS) Ladislava Duška krajské hygienické stanice. Jako hranici pro začátek zmírňování protiepidemických opatření stanovilo ministerstvo sto případů za týden na 100 000 obyvatel. 

Podle zveřejněných dat je ale v okrese Cheb 10, v okresech Trutnov a Náchod 28 případů, zatímco v okrese Zlín 235 případů a Vsetín 222 případů.

Postupně to (počet případů) bude klesat, takže se v té debatě z krajské úrovně posuneme na tu okresní. A čím dál větší význam bude mít lokální hodnocení krajskými hygienickými stanicemi,“ popsal Dušek.

Dosud se například další stupně škol nebo muzea otevíraly jen v krajích, kde se k této hodnotě přiblížili. Dnes vláda rozhodla, že se bude postupovat opět plošně. Ministr zdravotnictví Petr Arenberger (za ANO) na tiskové konferenci po jednání řekl, že se velmi zvažovalo, jestli otevřít obchody a více škol i v nejpostiženějších okresech Vysočiny, Zlínského a Jihočeského kraje.

Za rozdíly je podle Duška to, že poslední vlna epidemie postupovala od západu země k východu. Dnes nejlepší okresy byly na začátku roku nejvíce postižené a hlásily přetížené nemocnice. Komplikuje to podle něj plošný přístup k opatřením. Potenciál, že se nákaza z některého regionu začne znovu šířit, podle Duška stále existuje.

„Virová nálož kontinuálně v čase klesá“

„Je dobře, že se postupuje opatrně a na těch křivkách to zatím není nikde vidět. Virová nálož kontinuálně v čase klesá, aniž by nějakým způsobem kolísala nálož testů,“ dodal. Napříč regiony podle něj klesá pozitivita testů u lidí, které na vyšetření posílá lékař nebo hygiena. Pojistkou, že někde nevzniká větší ohnisko, je podle něj pokračující plošné testování ve školách a ve firmách.

Celostátně Česko dosáhne ČR hranice 100 případů týdně na 100.000 obyvatel zřejmě během příštího týdne. Ze včerejších dat bylo toto číslo 123. Od pondělí se tak budou moci ve všech krajích vrátit do škol žáci druhého stupně a děti do školek, částečně se obnoví také výuka na vysokých školách, otevřou se zbývající obchody nebo služby a obnoví se kroužky či sporty až pro 30 dětí venku.

Buďte první, kdo se k tématu vyjádří.

Zobrazit celou diskusi
Video se připravuje ...
Další videa