UMPRUM bojovalo s nedostatkem místa prakticky posledních 100 let. Až do revoluce měla škola mnoho detašovaných pracovišť po celém širším centru Prahy, po revoluci byly však tyto prostory navráceny původním majitelům a UMPRUM opět začala řešit, kde sehnat vhodné prostory pro výuku svých studentů.

V plánu byla i stavba podle návrhu Josefa Pleskota v pražských Ďáblicích. Z realizace stavby se nakonec ustoupilo kvůli problémům se stavební parcelou, jejíž zemina byla po původním majiteli kontaminovaná,“ vysvětluje mluvčí UMPRUM Kamila Stehlíková.

Nová budova musí být poblíž

Po této zkušenosti se škola začala rozhlížet po jiné možnosti, tentokrát se hlavním kritériem stala docházková vzdálenost od hlavní budovy, která stojí na náměstí Jana Palacha. Nakonec byla vybraná budova bývalé základní školy v Mikulandské ulici, která se však musela upravit, aby vyhovovala současným nárokům na výuku. Projekt připravil architekt a pedagog UMPRUMu Ivan Kroupa ve spolupráci s Janou Moravcovou a Tomášem Zmekem.

„Budovu jsme nijak nepřestavovali ani nerekonstruovali, ale transformovali jsme ji ze školy základní na školu vysokou. Chtěli jsme zachovat co nejvíce z původní historické budovy, která vznikla na konci 19. století, bohužel se při stavebních pracích v roce 2018 propadlo několik pater budovy. I tak jsem přesvědčen, že se podařilo historický ráz budovy zachovat. Na její přerod také upozorňuje řez v čelní fasádě, díky kterému je vidět vnitřní život budovy,“ řekl na slavnostním otevření bývalý rektor UMPRUM Jindřich Smetana.

V Mikulandské ulici otevřela Vysoká škola uměleckoprůmyslová nové Technologické centrum. Studentům je k dispozici 22 nových dílen
Autor: ČTK / Krumphanzl Michal

Dílny s moderním vybavením

Na studenty v nové budově čeká hned 22 dílen, které jsou vybaveny těmi nejlepšími přístroji a nástroji. Studenti pracující se dřevem jistě ocení fungl novou CNC frézu, která na základě digitálních dat dokáže opracovat i ty nejjemnější materiály, nechybí ani lakovna s dvěma lakovacími boxy a třemi stoly se spodním odtahem na broušení modelů.

„Odpovídající zázemí dostaly také provozy zaměřené na práci se sklem, keramikou a porcelánem. Společně zabírají dvě křídla prvního patra. Díky velkorysému prostoru mohla být sklářská dílna vybavena čtyřmi sklářskými pecemi skla a velkokapacitní sušárnou forem. Keramická dílna zase získala tři velké pece a k tomu dvě malé poklopové,“ popisuje Stehlíková.

Dovybaveny byly i 3D tiskařské dílny a také textilní dílna získala nové pletací, vyšívací stroje a tkalcovské stavy. Dílny by měly být otevřenými pracovišti, podle vedení školy bude nová budova sloužit nejen studentům k výuce, ale je tu dostatečný prostor na přednášky, konference, módní přehlídky a další aktivity, které studentům pomohou získat tu nejlepší průpravu ve vybraném oboru.

Video
Video se připravuje ...

Výstava věnovaná sběratelské činnosti Vojtěcha Lanny se nachází v jedné místnosti u vchodu do prostor Uměleckoprůmyslového musea. nasbíral. Lanna zakládal Uměleckoprůmyslové museum, které je s UMPRUM spjato. (2020) David Zima

Fotogalerie
59 fotografií