„Bývala jsem hodně nemocná, dali mě do invalidního důchodu a brala jsem hodně prášků. Potom jsem šla kolem Národního divadla a viděla otužilce u Vltavy,“ popisovala Božena Černá své začátky v roce 1977. Nejstarší praktikující čeká otužilkyně opustila tento svět 5. listopadu 2021 v krásném věku 91 let. Po srpnové zlomenině krčku to vypadalo, že se znovu „rozběhá“, ale vysoký věk a přidružené zdravotní obtíže to nakonec neumožnily. 

Mimořádná žena

Předseda Tomáš Prokop se rozhodl uspořádat rozloučení na počest Boženky z důvodu, že všichni otužilci jsou silný tým. „Protože rodina neudělala žádnou vzpomínkovou událost, tak jsme se definitivně rozhodli, že se s ní rozloučíme jako otužilci,“ říká. Bójka se jménem české otužovací legendy plavala kousek od břehu Vltavy v Braníku. Akce se pořádala na místě, na kterém podle svých slov chodila za svým ‘vodníčkem’. „O tom, jaký to byl člověk, vypovídá to, že všichni ji měli rádi a ctili ji. Ona vždy všechno převedla v dobré, a to, že dokázala do jedenadevadesáti let dělat otužování aktivně, je nesmírně inspirativní,“ popsal Boženu Černou Prokop.  

„Nejradši vzpomínám z poslední doby na takzvaná ‘kafíčka u Boženky’. Vždy říkávala ‘zastav se na čtvereček’,“ usmívá se předseda klubu. Česká otužilkyně kafe a zákusek praktikovala desítky let se spoustou věhlasných starých otužilců. Chodili k ní poklábosit. „Tam zpravidla vyndala staré fotky. Vzpomínala na otužilecké zážitky a na svého manžela, kterého velmi milovala. Byly to krásné intimní chvilky,“ dodává předseda.

Milá povaha

Legenda otužileckého sportu prý byla čistá duše. „Když si s ní člověk chvilku povídal, hned mu zlepšila náladu,“ říká Tomáš Prokop. Jako jeden z mála nadšenců svůj sport “nešulila”. Spousta lidí si totiž najde důvod, proč nejít. Božena Černá vždy přišla a zaplavala si svou stovku. Sto metrů byla totiž její disciplína. 

Ve zdravém těle zdraví duch! 

V současné chvíli má voda ve Vltavě teplotu okolo desíti stupňů. Podle plavců je otužování “vítězství ducha nad medicínou”. Je prokázáno, že posiluje u lidí imunitu. „Činnost má ale spoustu dalších vedlejších účinků. Pomáhá psychice, posiluje termoregulaci,“ vysvětluje Prokop. Ani „ofouknutí“ po vylezení z vody se praktikující otužilci nebojí. „Když už jste v ledové vodě, nějaký malý větřík vám zdravotní komplikace nezpůsobí,“ doplňuje. 

Jak začít?

Sport se doporučuje všem zájemcům od útlého věku po aktivní stáří. Zkrátka dokud člověk může. Otužování se nedoporučuje lidem se slabým srdcem a problémy s ledvinami. Vždy je důležité činnost konzultovat s doktorem. Začátečníkům Tomáš Prokop radí nejprve praktikovat studené sprchy. Bonusem je ušetření vody a peněz. „Po čtrnácti dnech sprchování je dobré vyhledat ostříleného otužilce a pod jeho dohledem se na minutu smočit v ledové vodě,“ uzavírá.

Video
Video se připravuje ...

Několik desítek otužilců se ve Vltavě v pražském Braníku rozloučilo s nejstarší praktikující českou otužilkyní Boženou Černou (+91). (15. listopadu 2021) Jan Dařílek

Fotogalerie
20 fotografií