Jak uvedl ředitel Zoo Praha Miroslav Bobek, tak jako spoustu jiných plánů i příchod luskounů zdržela pandemie covidu-19. „Z tchajwanské Taipei Zoo k nám přiletí samička Run Hou Tang a sameček Gun Bao koncem března 2022,“ prozradil Nedělnímu Blesku.

Připomněl také, jak vzácná zvířata luskouni jsou. „Všech osm druhů žijících v Africe a Asii je pod ohromným tlakem. Jak kvůli oblibě jejich masa, tak pro využití v tradiční čínské medicíně. Řadu let jsou nejvíce nelegálně obchodovanými savci světa,“ řekl. Zdůraznil, jak se těší, až je návštěvníci budou moci obdivovat a třeba také pomoci s jejich ochranou.

Šéf pražské zoo o získání těchto výjimečných tvorů stál celá léta. Vždyť také zařízení, která se mohou luskouny pochlubit, je málo – v Evropě jen jedno jediné. „Na prstech bychom pak snadno spočítali ty zoologické zahrady, které je dokážou úspěšně rozmnožovat,“ řekl Miroslav Bobek.

Chov luskounů je podle něj velice obtížný. A jednoduchý není ani převoz. V Praze si to vyžádalo řadu jednání, povolení, přestavbu v Indonéské džungli... A zpoždění kromě covidu-19 ovlivnila i březost Run Hou Tang. Do Prahy tedy páreček dorazí, až mládě odchová - ovšem bez něj.

Video
Video se připravuje ...

Milionové ztráty Zoo Praha: Bobek o nulové podpoře státu, chaosu vlády i medvědí porodnici Blesk

Fotogalerie
5 fotografií