Tajemným růžovým plamenem „hořely“ v uplynulých dnech různé věže v centru Prahy. Nejprve se v neděli večer kouřilo z Malostranské mostecké věže, v dalších dnech i ze Staroměstské radnice, Jindřišské věže, Prašné brány či Novomlýnské vodárenské věže. Obyvatelé se děsili, několik z nich kvůli dýmu valícímu se z historických skvostů volalo hasiče, kteří podle jejich mluvčí Kateřiny Suchánské hlášený kouř z Prašné brány vyjeli v úterý večer prověřit. 

K žádnému neštěstí, které by na budovách způsobilo nedozírné škody, ale nedošlo. Jednalo se o filmové efekty v rámci světové kampaně k uvedení animovaného seriálu Arcane na streamovací platformě Netflix, jehož premiéra proběhla v neděli v noci. Za realizací v Praze stojí reklamní agentura DDB FTW Worldwide

Pražští hasiči od ní měli dopředu hlášeny jen efekty na Malostranské mostecké věži v neděli večer. „Zbytek nebyl nahlášen. Chyba byla na straně nahlašovatele efektů,“ řekla Blesku Suchánská. V podobných situacích, kdy se ukáže, že hasiči vyjeli „zbytečně“, je možné udělit trest. „Vždy záleží na situaci a závažnosti prohřešku. Případy jsou individuálně posuzovány a mohou být řešeny domluvou a poučením nebo můžeme uložit i pokutu,“ vysvětlila s tím, že v tomto případě byl nahlašovatel poučen. 

Agentura však s vyjádřením hasičů nesouhlasí a vyhrazuje se proti němu. „Složky záchranného integrovaného systému byly předem informovány e-mailem dne 4. listopadu 2021. Součástí našeho ohlášení byl podrobný harmonogram s umístěním všech kouřů a vizuální reference. V den výjezdu hasičů navíc byla akce připomenuta hodinu předem na tísňové lince 150. Zásadně se vymezujeme tvrzení, že společnost  DDB FTW Worldwide pochybila," sdělila agentura Blesku

Seriál Arcane

Animovaný seriál Arcane je zasazen do prostředí legendární hry League of Legends, kterou před 12 lety stvořila americká  videoherní společnost Riot Games. Příběh se odehrává v utopickém Piltoveru a utlačovaném podzemním Zaunu a pojednává o původu dvou ikonických šampionů z League of Legends a o síle, která je rozdělí. 

Věže jsme volili zejména s ohledem na jejich polohu tak, aby aktivaci mělo šanci vidět co nejvíce lidí. Zároveň jsme chtěli historické věže, neboť k seriálu nejlépe sedí vizuálně. V neposlední řadě jsou věže důležitou součástí herní mechaniky v League of Legends, která seriál inspirovala,“ řekl pro Blesk Ivan Soukup, kreativní ředitel reklamní agentury.

Celosvětová kampaň

Praha nebyla jediným městem, kde se akce k premiéře seriálu odehrály, jednalo se o celosvětovou akci. „Česká aktivace je součástí světové kampaně k uvedení seriálu Arcane, přičemž v každé zemi propagaci uchopili po svém, ale některé prvky, například muraly, byly společné pro více zemí,“ řekl Soukup a dodal, že podobné aktivity proběhly nejen napříč Evropou, ale také v Los Angeles nebo jihozápadní Asii.

Cena neznámá

Věže, odkud se dým valil, spravuje pražská městská agentura Prague City Tourism, která zajistila i jejich pronájem. Blesk se proto na agenturu obrátil s dotazem, jakou částku musela produkce za pronájem zaplatit. „Je to podle našeho standardního interního ceníku pronájmů, včetně paušálního poplatku za předčasné zavření,“ sdělila tisková mluvčí PCT Klára Malá. Konkrétní nebyl ani Ivan Soukup, který otázku odmítl komentovat.

Video
Video se připravuje ...

Pražské věže se "rozhořely". Mů za to seriál Arcane PLAYzone

Fotogalerie
5 fotografií