Na tom, že je situace kritická, se shodli všichni členové unie, která sdružuje profesní organizace například cestovních kanceláří, průvodců nebo třeba provozovatele kempů a lázní. Podle Asociace hotelů a restaurací tvoří Praha 60 procent cestovního ruchu v ČR.

Ubylo hlavně cizinců

Členové ČUCR upozorňují, že pořád platí různá omezení způsobená epidemií koronaviru a stále jsou ohroženy desítky tisíc pracovních míst. Prezident asociace Viliam Sivek uvedl, že v roce 2019 do Prahy dorazilo více než 8,4 milionů hostů a z toho asi 6,8 milionů byli zahraniční turisté. „V prvním pololetí letošního roku to bylo necelých 1,9 miliónu hostů. Cizinců z toho bylo jen něco málo přes 286 tisíc. Je zřejmé, že takový propad žene ke dnu celý český cestovní ruch,“ varuje.

Průvodci přichází o práci

Asociace průvodců ČR také varuje, že o práci už přišla více než třetina českých průvodců, které vytlačují cizinci s průkazem tzv. 1. stupně. Ten nevyžaduje žádnou kvalifikaci.

ČUHR také upozorňuje na to, že zahraniční zájezdy, které sem vozí cestovní agentury, se musí dlouhodobě obejít bez státní podpory. Podle Jiřiny Mašič z Asociace cestovních agentur ČR jsou teď agentury v podstatě již druhým rokem se zisky na nule a neočekává se žádné zlepšení nejméně do příštího jara.

Autobusy nemůžou do centra

Podnikatelé si také stěžují, že rozvoji turismu brání různé překážky. Jako jeden z problémů označují například omezení vjezdu autobusů do centra Prahy. Letos vedení města schválilo zpřísnění pravidel pro vydávání povolení, které dostanou například zařízení pro seniory nebo ubytovací zařízení.

Podle dopravců to ale vždy nemusí vést ke zlepšení stavu ovzduší, což bylo i jedním z důvodů zavedení nových pravidel. „Stávající změna vjezdů v Praze znamená třeba u kongresů to, že místo jednoho minibusu pro 24 osob plnícího ekologickou normu EURO6, který přiveze hosty z kongresového sálu, pojede minimálně šest osobních aut taxi. To přece nedává smysl,“ řekl Jiří Vlasák z Iniciativy pro záchranu zájezdové autobusové dopravy. Pomoci by podle iniciativy mohlo například vydávání a kontrola výjimek on-line.

Unie: Chceme diskutovat

Unie sdružující podnikatele chce pomoci s nastavením „ekosystému“ cestovního ruchu v Praze.  Naopak varuje, že bez fungujících služeb se turisté jednoduše přesunou do jiných měst.

Vyzýváme proto primátora HMP ke společnému jednání, které odstraní některé nesmyslné bariéry a zároveň zvýší příjem i pro městem zřízené organizace. Spolu s jednotlivými asociacemi jsme připraveni pomoci zlepšit ekosystém cestovního ruchu v hlavním městě, které bylo, je a vždy bude vstupní bránou do České republiky. Za pět minut dvanáct už bylo,“ upozornil výkonný viceprezident ČUCR Jaromír Polášek. Obecně si také unie stěžuje na to, že cestovní ruch pořád zůstává na okraji zájmu politiků.

Hřib: Poslechneme si vás

Pomoci rozvoji turismu měla letos například kampaň V Praze jako doma, která přes léto lákala hlavně domácí návštěvníky. Minulý týden se také spustil projekt Moje město – Objevuj Prahu.

Podle primátora Zdeňka Hřiba (Piráti) vedení města situaci například právě turistů několikrát intenzivně řešilo s vládou. Jednání o stavu cestovního ruchu se nebrání. „Pokud mě zástupci České unie cestovního ruchu kontaktují, rád si je vyslechnu v přítomnosti náměstka Adama Scheinherra (Praha sobě), který je v Praze odpovědný za dopravu,“ uvedl pro Blesk. 

Fotogalerie
40 fotografií