Návrh architektonicko-urbanistické studie „Sluneční náměstí a pěší korzo Seydlerova” byl představen v březnu letošního roku v rámci online streamu z Centra architektury a městského plánování (CAMP). Tím byl odstartován sběr podnětů ke studii, který běžel až do konce dubna a přinesl 631 vyplněných dotazníků. Na základě těchto podnětů se studie upravila do současné podoby. Nejvíce místní řešili zeleň a modrozelenou infrastrukturu, výšku budov a také parkování, které je už v současné době komplikované.

Parkovací místa

„Nová výstavba zabere více jak 150 současných parkovacích míst. Věta o vybudování veřejných parkovacích stání v rámci podzemních parkovišť je na tak důležitou problematiku příliš obecná. Situace je již dnes kritická z důvodu „nájezdů“ mimopražských obyvatel ke stanici metra Hůrka, kde zcela evidentně chybí minimálně P+R parkoviště,“ stojí v dopise, který místní společenství vlastníků jednotek poslali městské části, IPRu i magistrátu.

Na tento problém pamatují tzv. Pražské stavební předpisy, které ukládají, kolik parkovacích míst musí být u každé nové stavby vybudováno. Studie tedy počítá s navýšením stávající kapacity parkování pro místní obyvatele o 300 míst, což představuje navýšení oproti současnosti o cca 50 % kapacity nejbližšího okolí.

„Připravujeme memorandum mezi hlavním městem Prahou, městskou částí Praha 13 a soukromým investorem, které ve všech navrhovaných budovách zajistí navýšení parkovacích kapacit nad rámec současného zákona,“ sdělil starosta městské části Praha 13 David Vodrážka.

S parkovacími místy počítá i soukromý investor Metropark. „V rámci plánované výstavby obytného bloku zajistíme na svých pozemcích dostatečný počet parkovacích stání pro budoucí obyvatele a zároveň počítáme s tím, že okolo 30 % z plánované kapacity navržených parkovacích stání bude možné nabídnout k užívání stávajícím rezidentům v okolí,“ vysvětlil Milan Mlada, hlavní architekt projektu Metropark. „Zároveň počítáme s plnou náhradou parkovacích stání ze stávajícího hlídaného parkoviště podél ulice v Hůrkách,“ dodal.

Výška zástavby

Autoři otevřeného dopisu také kritizovali výšku budov, nelíbí se jim především 15patrová věž plánovaná v části u Nepomuckého rybníku. Architekti si ale za výškou staveb stojí.

„Navrhované řešení vnímáme jako nejlepší možné. Zvažovali jsme několik variant. Považujeme za důležité, aby v území vznikly otevřené veřejné prostory plné zeleně, které jsou pohodlně prostupné, než objemné uzavřené hmoty, které území a místním obyvatelům přinášejí podstatně menší komfort.” vysvětlil Michal Petr z architektonického studia Archum, které studii navrhuje.

Participace

V současné době budou probíhat další participační aktivity, jako je komentovaná vycházka, na samotném náměstí je od pondělí také k vidění výstava navrhované studie. Prohlédnout si jednotlivé panely bude možné až do 11. října a do čtvrtka 16. září bude k dispozici i informační kontejner, kde je možné podněty a nápady probrat se zaměstnanci IPRu.

Fotogalerie
17 fotografií