Hlavní myšlenkou domova Přístav je rovnost. Ne všichni jsme se narodili se stejnými možnostmi, protože někdo musí už od startovní čáry čelit různým znevýhodněním. „Jsem přesvědčený, že každý člověk je součástí lidského světa a podle mě by měl mít právo důstojně žít i důstojně dožít,“ říká Jan František Krupa, národní ředitel sociálních služeb Armády spásy.

Zhruba 25 procent lidí bez domova potřebuje využívat nějakou službu sociální péče. Mezi lidmi na ulici se nachází stále více seniorů, kteří se do standardních domovů pro seniory nedostanou, ale potřebují péči druhé osoby a jako každý v jejich situaci důstojně žít. Nový domov Přístav funguje jako zařízení pro seniory a osoby bez domova s nemocí či zdravotním postižením. Do letošního roky fungovala pouze dvě podobná zařízení – v Ostravě a Frýdku-Místku.

Z ulice do Přístavu

Pro vášnivého muzikanta s přezdívkou Hroznýš vedla do zařízení dlouhá a strastiplná cesta. „Před 12 lety se mi rozvinula bipolární porucha. Jsem v invalidním důchodu, peníze na normální bydlení mi nestačily,“ vypráví sympatický muž. Posledních sedm let se stěhoval z místa na místo, až se před měsícem dozvěděl o domovu s názvem Přístav. 

Ze začátku podle něj bylo rozpačité potkávat ostatní sousedy, časem se ale ledy prolomily. „Už jsme se stmelili a komunikujeme mezi sebou. Každý má nějaké starosti, proč se sem dostal. Ani já jsem se ze začátku nikomu nesvěřoval, co a jak bylo,“ vysvětluje Hroznýš. Jeho největším pokladem na pokoji je kytara, na kterou hraje od devíti let. S kamarády v garáži zkoušeli třeba Metallicu, ve svých dvaceti obrážel s dalšími třemi muzikanty zábavy. 

Krádež na ubytovně

O svou poslední kytaru i klavír přišel na ubytovně. „Jel jsem na Karlák, aby mi dali injekci, protože se mi udělalo špatně. Když jsem se vrátil, v pokoji nebyl ani klavír, ani kytara. Majitel mi to kvůli nezaplacenému nájmu údajně vyhodil do sběrného dvora, ale já si myslím, že to ukradl,“ vzpomíná na bolestivou situaci nový obyvatel zařízení. Nyní je spokojený v novém a čistém zařízení. 

Jak zakotvit v bezpečí?

„Ze zkušenosti mohu říci, že každý člověk, který sem přišel, byl ohromený zázemím a také svým pokojem. Přijde mi, že pojmenování přístav je více než výstižné. Klienti jsou už zakotvení v bezpečném přístavu a neplují po rozbouřeném moři,“ říká jeden z pracovníků Armády spásy. Cílovou skupinou jsou zpravidla nízkopříjmoví či nemajetní lidé seniorského věku. Průměrný věk se aktuálně pohybuje mezi 50 až 60 roky.

Aby byl nový obyvatel do domu přijat, musí projít vstupními podmínkami. Potenciální klient by měl poslat písemnou žádost o poskytnutí sociální služby spolu s lékařským potvrzením o aktuálním stavu na adresu domu. Dále by měl mít finanční příjem v podobě sociálních dávek či důchodu a platný doklad totožnosti.

Zaměstnanci Armády spásy navíc nechtějí o svých klientech rozhodovat jen na základě papírů, a tak terénní pracovníci navštíví zájemce v místě pobytu a provedou zde sociální šetření. Když vše souhlasí a klient splňuje podmínky, musí ještě zajít k praktickému lékaři, který mu vydá potvrzení o bezinfekčnosti ne starší 14 dnů před přijetím do Přístavu.

Jak to chodí?

Nové zázemí se nachází v objektu, který je pro podobnou službu určen. Přístavu je vyhrazeno čtvrté a páté patro jedné z budov v areálu Domova pro seniory Zahradní město. Prostory jsou komfortní, dostupné a bezbariérové. Na nové klienty čekají dvoulůžkové pokoje s vlastním sociálním zařízením, televizí a balkónem.

Chod zařízení spíše připomíná činžovní dům. Zaměstnanci se snaží své klienty vést k soběstačnosti. Každý den se navíc koná nějaký program, zbytek času mají klienti volno. I zde platí pravidla, například není povoleno vnášet alkoholické nápoje a jiné návykové látky do budovy. Stejně tak se nesmí uvnitř kouřit.

Za ubytování se platí 200 korun na den, za stravu 170 korun. Z klientova příjmu mu vždy musí po zaplacení ubytování a stravování zůstat alespoň 15 procent. Oproti domovům pro důchodce se v Přístavu platí o 15 až 30 procent méně, nicméně nějaká cena podle ředitele být nastavena musí.

V případě, že uživatel nemá dostatečně vysoký příjem, aby mu po úhradě ubytování a stravy zůstalo 15 procent jeho příjmů, dochází ke zlevnění ceny stravy. Ale většina klientů prý nedosáhne ani na snížené platby. Podle národního ředitele sociálních služeb Armády spásy tak vybere domov Přístav od klientů okolo 30 až 35 procent peněz na chod, zbytek doplácí stát.

Video
Video se připravuje ...

Hra na kytaru při dnu otevřených dveří domu Přístav Jan Dařílek

Fotogalerie
28 fotografií