Senioři, které povětšinou trápí rozličné neduhy, tak nemusí o kontakt s milovaným zvířetem přijít. „Hlavní podmínkou je, aby byl klient schopný se o mazlíčka alespoň trochu postarat,“ uvedla vrchní sestra Martina Kolářová.

Spokojeně tu tak žije Günter Pscheidl (77) se svou fenkou jezevčíka Haki (8). „Všichni ji tu mají rádi, hladí si ji, i jí se tady líbí,“ popsal senior. Moc ho těší, že se nemusel při stěhování do domova s pejskem rozloučit.

Domov pro Dášu

Poradit si tu umějí i v situaci, kdy se mezi pejska a jeho majitele postaví zhoršující se zdraví. Jarmila Regnerová (80) už péči o svoji čivavu Dášu (7) nezvládala. Fenky se tak ujala sociální pracovnice Vendula Vizingerová (25). „Původně jsem si ji vzala po práci domů na hlídání, a byl z toho trvalý pobyt. Příbuzní nemocné klientky si ji z časových důvodů nechat nemohli,“ uvedla Vendula.

Ta už přitom měla doma čivavího nalezence Ramba (11). „Musel si s Dášou vyříkat, že on tam byl první, rychle si ale na sebe zvykli,“ usmála se. Fenku bere pravidelně do práce, aby vídala původní majitelku.

Stále v kontaktu

Čivava Dáša svoji původní paničku v domově pravidelně navštěvuje. „Vždy má ze setkání velkou radost. Skáče po ní, olizuje ji, mazlí se, hraje si u ní v posteli s hračkami a stále původní majitelku ochraňuje,“ popsala Vendula Vizingerová. A šťastná je i paní Regnerová, která mohla zůstat s milovaným pejskem v kontaktu.

Léčba psem

Do domova Clementas dochází i canisterapeutka Romana Šímová s fenkami šeltie Airin (5) a Kailou (4). „Spousta klientů měla pejska doma, jsou rádi, že se s nimi mohou pomazlit,“ uvedla.

A za pravdu jí záhy dala Jana Peclová (75). „Měla jsem psa Míšu, o toho se teď stará vnučka. Chodí s ním na procházky, má se u ní moc dobře. Mám tak velkou radost, když se s pejsky setkám i tady,“ řekla seniorka.

Domov Clementas

Zrekonstruovaný objekt v areálu bývalých kasáren v Janovicích nad Úhlavou funguje od loňského ledna. Nyní tu pečují o 120 seniorů. „Cílová skupina jsou klienti s Alzheimerovým typem demence, není to ale podmínkou přijetí. Máme i klienty po cévních mozkových příhodách, s postcovidovým syndromem, neodmítneme ale ani zdravé seniory, které naše služby osloví,“ řekla vrchní sestra.

VIDEO: Jak se chovat, když je v rodině člověk s Alzheimerem?

Video
Video se připravuje ...

Jak se chovat v případě, kdy máme v rodině člena s Alzheimerem? Adam Balažovič

 

Fotogalerie
12 fotografií