Poštolka je nejpočetnější dravý pták, kterého lze v Praze potkat. Podle odborníků je tu dokonce dvakrát více poštolek než v jiných evropských městech. V našem hlavním městě má především dostatek potravy, loví myši nebo holoubata a ani s místy k hnízdění to není nic složitého, velmi často se uhnízdí v truhlících za oknem bytů. Takovýchto příběhů můžeme na sociálních sítích sledovat hned několik. Ať už jde o proslulé poštolky ze Spořilova nebo letošní poštolčí celebrity z Litochlebského náměstí, tyto příběhy jednoznačně potvrzují, že poštolky vládnou pražskému vzdušnému prostoru.

Přes sto poštolčích pacientů ročně

Bohužel ani ve městech se poštolkám nevyhýbají různá zranění, a tak se do záchranné stanice hl.m. Prahy každoročně dostane  100 – 150 poštolek, které potřebuješ ošetřit. Za letošní rok zvládla jinonická záchranná stanice ošetřit už 102 poštolek.

„Nejčastěji se v Praze zraňují při nárazu do prosklené plochy, při střetu s autem nebo zamotáním se do nějaké sítě či podobné pasti. Naštěstí jen zřídka se setkáváme s typem zranění, který je u poštolek žijících mimo města častý – s popálením od elektrického proudu. Druhou polovinu poštolčích pacientů tvoří mláďata, která předčasně vypadla z hnízda. To se může stát například tehdy, je-li hnízdo umístěno v příliš malém prostoru ve zdi, kde rostoucím mláďatům začne být těsno,“ vysvětluje mluvčí záchranné stanice Petra Fišerová.

Finanční pomoc 

Pomoct jedné poštolce ale není nic jednoduchého a péče o ni také něco stojí, proto záchranná stanice spustila speciální program, v rámci kterého lze na léčbu poštolek finančně přispět. „Péče o jednoho poštolčího pacienta trvá v průměru 43 dní. U dospělých jedinců bývá tato doba obvykle kratší, u mláďat, která u nás musí dorůst do samostatnosti, je naopak delší. Průměrně jeden poštolčí pacient zkonzumuje 46 myší a 46 kuřátek. Většinu (74 %) našich poštolčích pacientů se nám daří zachránit a vracíme je zpět do přírody,“ vysvětluje Fišerová.

Pokud se rozhodnete na poštolky nebo i další zvířátka přispět, postup je vcelku jednoduchý. Na webu záchranné stanice je k dispozici formulář, v rámci kterého lze vybrat, na jakou aktivitu chcete záchranné stanici přispět. Můžete zvolit univerzální příspěvek, příspěvek na vybavení jako jsou misky, klece atp nebo si vybrat konkrétní zvíře. Pak stačí zvolit částka, vyplnit kontaktní údaje a formulář odeslat. Pokud byste se rozhodli pro trvalou podporu, lze si podobně jako v pražské zoo nějakého pacienta adoptovat a pravidelně na jeho péči posílat peníze.

Fotogalerie
37 fotografií

Fotogalerie
37 fotografií