Hydroponické farmy mají obrovskou výhodu. Zelenina, mikrobylinky nebo dokonce menší druhy ovoce se díky nim mohou pěstovat v jakémkoli prostředí, tedy i například na poušti nebo v centru hlavního města. To je případ i nové hydroponické farmy GreeenBox, která v srpnu vyrostla v nově vzniklém Manifestu Na Knížecí.

Zelenina zde vypěstovaná bude nejen částečné zásobovat místní kuchyně, ale Pražané si budou moct výpěstky zakoupit i domů. Prodávat se navíc budou v nádobách, ve kterých rostly, což umožní mít salát třeba 14 dní doma, aniž by se mu cokoli stalo.

Hydroponie - budoucnost pěstování?

Nejnáročnější na celém procesu je výroba samotného kontejneru. „Veškeré technologie i samotný kontejner jsme vytvářeli sami, celý proces trval zhruba rok,“ říká pro Blesk technický ředitel firmy GreeenTech Milan Souček, která GreeenBox vymyslela. „Farma je ovládaná softwarem, který jsme si sami navrhli, aby přesně vyhovoval našim požadavkům. Veškerou obsluhu zvládne jeden člověk, ale farmu můžeme obsluhovat i vzdáleně,“ dodává Souček.

Díky speciálně naprogramované pěstební technologii lze ovládat intenzita světla, přísun živin, vlhkost a další. Bez vyladěného systému by nemohlo hydroponické pěstování vůbec fungovat. Jde totiž o pěstování bez půdy v kontrolovaném prostředí, což přináší mnoho výhod.

Tou hlavní je až 95% úspora vody oproti běžnému zemědělství a možnost pěstovat rostliny bez ochranných postřiků. K výsadbě se navíc nepoužívají geneticky modifikovaná semena. Samotné výpěstky by pak měly mít i lepší chuť.

Zelené stěny ochladí a odhluční

Hydroponická farma není ale jedinou zelenou technologií, která v Manifestu vznikla. Za pozornost jistě stojí i speciální zelené stěny, které obklopí kulturní část areálu, kde budou probíhat koncerty.

Naše stěny budou fungovat nejen jako protihluková bariéra, ale především budou snižovat teplotu a prašnost svého okolí,“ vysvětluje Jan Morbacher ze společnosti Liko-S, která zelené stěny konstruuje.

Zajímavé jistě bude i sledovat teplotu okolí zelené stěny oproti místům bez zeleně. „Máme zde nainstalovaná čidla jak na střechách, tak na zdech kontejnerů a pomocí tabletu, který najdou u naší stěny, si návštěvníci budou moct rozdíl prohlédnout,“ doplnil Morbacher.

Zelené stěny mají vlastní systém samozávlahy, kdy voda proudí do vrchních květináčů, postupně pak stéká do nižších a nižších pater až k zemi. Za pozornost stojí i skladba zelené stěny. Kromě kvetoucích rostlin nebo okrasných trav zde najdeme bylinky nebo například jahody. „Návštěvníci se rozhodně nemusí bát, utrhnout si kousek máty nebo bazalky. Ostatně to je i cíl naší stěny,“ dodává Morbacher.

Video
Video se připravuje ...

Z nevzhledného nároží na pražském Knížecí vzniklo nové manifesto. 3. září přivítá první návštěvníky Manifesto Market

 

Fotogalerie
20 fotografií