Komunitní zahrada v areálu organizace Život 90 vznikla ve vnitrobloku na střešní terase Divadla U Valšů jako centrum společenského života zmíněné organizace. ŽIVOT 90 v ní plánuje pravidelně pořádat dílny, akce a další aktivity určené zejména seniorům a seniorkám. Zahrada je navržena v japonském stylu, který se vyznačuje především jednoduchostí a sofistikovaností. Při stavbě zahrady se dbalo zejména na udržitelnost, použily se materiály šetrné k životnímu prostředí a zahrada bude navíc zalévána dešťovou vodou.

V zahradě jsou jak okrasné záhony plné kvetoucích rostlin i keřů, tak vyvýšené truhlíky vhodné pro pěstování například zeleniny. Mezi okrasnými záhony jsou pak kamenem vydlážděné cestičky a vydlážděný je i prostor pod pergolou. Pro seniory s omezenou pohyblivostí je tu pohyblivá plošina. .

Sakura věnovaná otci zakladateli

Ústředním bodem zahrady je dřevěná pergola sakura speciálně vysazená na památku zakladatele organizace Život 90 Jana Lormana. „Víte, věnování sakury nepřebírám každej den, tak jsem si to radši napsal, abych tu řeč nepopletl,“ řekl velmi dojatě na úvod Lorman.

„Rád bych připomněl naše úplné začátky. Tento dům bývala vybydlená ubytovna Stavby silnic a železnic, my jsme o tyto prostory hrozně stáli a musím říct, že tehdejší rada hlavního města Prahy byla nesmírně odvážná, protože nám ten dům svěřila,“ vzpomíná Lorman na nelehké začátky organizace před 30 lety. „Podmínky byly ale velice tvrdé, museli jsme dům zrekonstruovat na své náklady,“ pokračuje ve vyprávění.

Dar od Havla

Brzy ale nastaly problémy. Po třech měsících, co dostala organizace Život 90 dům do péče, chtěla tehdejší rada města doložit kapitál 40 milionů. „My jsme je samozřejmě neměli. Tehdy nás zachránil vánoční dar pana prezidenta Václava Havla, který nám poslal 28. prosince roku 1990 finanční dar ve výši 150 tisíc. Já vím, nebylo to 40 milionů, ale byly to peníze od Havla, to nás povzbudilo a pustili jsme se do práce,“ opět plný emocí dodává Lorman. „Tehdy jsme dostali příležitost dělat dobré věci, ale čas mojí generace se naplní. Náš projekt ale pokračuje nyní v rukou mladých,“ zakončil svůj projev Jan Lorman. V současné době je ředitelem organizace Život 90 už jeho syn Jaroslav Lorman.

Japonsko jako inspirace

Zahrada byla vytvořena v japonském stylu hned ze dvou důvodů. „V loňském roce jsme oslavili 100 let od navázání diplomatických vztahů mezi námi a Japonským Císařstvím. Z toho plynou i obchodní kontakty, kdy jedna z japonských nadnárodních firem působících v České republice se finančně podílela na vzniku této překrásné zahrady,“ řekl primátor Zdeněk Hřib. „Druhým důvodem je inspirace. Japonsko je známé svou příkladnou péčí o seniory a my bychom chtěli mít péči o dříve narozené spoluobčany na na stejné úrovni, jako mají oni,“ uzavřel primátor.

Video
Video se připravuje ...

Komunitní zahrada organizace Život 90 Veronika Foltová

Fotogalerie
34 fotografií