"Studentky a studenti Univerzity Karlovy mají možnost využívat pomoci v akutně vzniklé sociální tísni, kterou zajišťujeme prostřednictvím Centra Carolina UK POINT. V případě, že například přišli o střechu nad hlavou, mohou požádat o jednorázové stipendium, jež jim takovou situaci může pomoci částečně překonat“, uvedla prorektorka pro studijní záležitosti Milena Králíčková. Zájemci se podle ní mohou obracet přímo na Centrum Carolina, které má e-mailovou adresu centrumcarolina@cuni.cz.

Pomoc dětem

Pro děti z obcí zasažených tornádem se Univerzita Karlova rovněž rozhodla zdarma zpřístupnit letní kempy, na které půjdou peníze z ministerstva školství. Úřad tyto kempy naplánoval s cílem podpořit zejména duševní zdraví školáků po výuce na dálku v tomto školním roce. Podle ministerstva školství by na ně mělo jít o prázdninách asi 260 milionů korun a mohlo by se jich zúčastnit asi 93 000 dětí. Jeden kemp má být pro nejméně 15 dětí a trvat minimálně 40 hodin v pěti kalendářních dnech. O dotace na kempy mohly žádat neziskové organizace, školy či střediska volného času, řekla prorektorka Radka Wildová. Tábory budou mít zaměření na různá témata jako například Cesta kolem světa, Olympijské hry, Příroda kolem nás či Putování vesmírem. O děti se budou starat vedoucí zejména z Pedagogické fakulty UK a Fakulty tělesné výchovy a sportu UK.

Děti se na tábory budou moct hlásit do 7. července, potom případně ještě po individuální domluvě. Přihlašovací formulář najdou zájemci na webu. V případě potřeby, může škola zajistit nejen dětem, ale i jejich rodičům či prarodičům zdarma ubytování. Vedení univerzity podle Hájka oslovilo s nabídkou pomoci také přímo starosty a hejtmany s postižených regionů.

Video
Video se připravuje ...

Zkáza obce Hrušky z dronu: Takhle tornádo zničilo obec na Břeclavsku Blesk - David Malík

Fotogalerie
70 fotografií