Jako byste cestovali o pár století zpět. Tak si budete připadat při procházce po pražském Petříně. Přes den zpoza stromů, v noci z šera se před vámi vynoří nečekaný krasavec – plně funkční 200 let starý kolotoč z italské Florencie. Na léto jej nejen pro radost Pražanů zapůjčila městská firma Prague City Tourism od Adriana D. Innocentiho, potomka rodiny, která jej vlastní po generace.

„Po jízdě na něm můžete žasnout nad zručností německých řemeslníků z Wiesbadenu, kteří vyřezali koně a kočáry,“ láká za společnost Klára Malá. Zapůjčení a provoz atrakce navíc Prahu nestojí ani korunu. „Náklady hradí externí partner organizace,“ řekla Malá Blesku.

Nedali ho ani šáhovi

Kolotoče si členové italské rodiny Degli Innocenti vždy považovali. „Odolali všem nabídkám odkoupení, včetně té, s níž v 50. letech přišel íránský šáh Muhammad Rezá Pahláví (†60). Chtěl jej zakoupit během oslav 2500 let Perské říše za astronomickou částku,“ prozradila Malá. 

Během 200 let svezl tisíce dětí i dospělých, zahrál si i v několika filmech světových režisérů. Třeba ve snímku Oni a Silvio (2018) režiséra Paola Sorrentina (51). „Lesk a barvy si udržel navzdory času, rozmarům počasí a modernizacím,“ dodala Malá.

Kde: Petřínský vrch
Kdy: do 30. 9. 2021
Za kolik: 70 Kč za svezení, 3 + 1 jízda 210 Kč, 6 + 2 jízdy 420 Kč, s voucherem V Praze jako doma do 31. 8. 3 jízdy za 1 bod, ZTP, ZTP/P zdarma

Fotogalerie
19 fotografií