Nutrie byly v minulosti v Česku chovány především pro své dietní a chutné maso a také jako zdroj kožešiny. Jejich maso měly na jídelníčku hlavně nemocnice, ale objevovalo se i v restauracích. Největší popularity dosáhl jejich chov v průběhu 80. let minulého století. Poté co zájem opadl, je majitelé farem vypustili do volné přírody, čímž zadělali na pořádný problém.

Dnes se tento hlodavec s velkými oranžovými tesáky vyskytuje především ve velkých městech. „Důvod je jednoduchý. V Praze mají naprosto ideální podmínky – příznivé podnebí a dostatek potravy, kterou jim zajišťují sami Pražané. Jejich populace je ale tak přemnožená, že Praha jejich počty na svých pozemcích začíná regulovat,“ vysvětluje pro Blesk Václav Nejman, vedoucí záchranné stanice a lesních zookoutků z organizace Lesy hlavního města Prahy (LHMP).

Nejvíce jsou u Vltavy

A vskutku. Zatímco před pár lety byla nejpočetnější populace v okolí Rokytky a Botiče, nyní se ve spolupráci s Odborem životního prostředí, které vydává potřebná povolení, podařilo stavy výrazně snížit. „V současné době jsou největší problémy v okolí Vltavy. Tyto pozemky má ve správě Povodí Vltavy, regulaci tedy musejí provádět oni, říká Nejman.

Pražané už nekrmí jen labutě. Do Podolí míří na krmení nutrií
Autor: Eva Fornálová

Zatímco v minulých letech, kdy nebyly počty odchycených nutrií tak vysoké, je LHMP povětšinou umisťovaly do některého ze svých zookoutků, nyní jsou jejich zaměstnanci nuceni nutrie hubit. „V našich zookoutcích slouží nutrie jako součást jídelníčku některých větších šelem. Máme zde rysy nebo lišky a těm nutrie chutnají,“ popsal Nejman. Za minulý rok Praha takto zlikvidovala asi 250 zvířat.

Přenáší nemoci

Nutrie jsou problémem především ekologickým. Svá obydlí si vyhrabávají v říčních březích, což má za následek jejich sesun a v případě povodní mohou tyto nory mít tragické následky. Dalším problémem je to, že mohou přenášet různé nemoci.

„Často žijí ve velké symbióze s potkany. Kolikrát jsem viděl, že dítě krmilo mládě potkana a rodiče si mysleli, že je to nutrie. Oba druhy nejčastěji přenášejí leptospirózu,“ vysvětluje odborník. Jedná se o infekční onemocnění, které může v případě komplikací způsobit až selhání ledvin.

V Praze už pokousaly člověka

Díky svým velkým tesákům mohou člověka i napadnout. „Zničehonic vás nutrie nenapadne. Jak je ale lidé krmí, může dojít k nějakému vzájemnému nepochopení a nutrie zaútočí. To jsou pak opravdu ošklivá zranění a je třeba ihned vyhledat lékaře. Předejít tomu můžeme jednoduše. Nutrie je třeba hlavně nekrmit,“ apeluje na veřejnost Václav Nejman, podle kterého už takto nutrie pokousaly člověka na jednom z pražských ostrovů. CNN Prima News navíc upozornila na případy, kdy v Mostě nutrie zničehonic napadly i psy!

Podle Nejmana se v okolí řek a potoků běžně povalují hromady starého pečiva i zeleniny. Nutrie mají tak o potravu postaráno. Pokud by nebyly takto saturovány lidmi, jejich populace by se tak masivně nemnožila. Díky zimním měsícům, v průběhu kterých nutrie nespí, ale musí si potravu shánět, by docházelo k jejich regulaci.

Video
Video se připravuje ...

V Podolí napočítáte až dvacet nenažraných nutrií Eva Fornálová

Fotogalerie
47 fotografií