S návratem středoškoláků k prezenční teoretické výuce zároveň začali maturanti psát didaktické testy. K testu z matematiky, který začal v pondělí ráno jako první, se v celé zemi přihlásila zhruba pětina ze zhruba 70 000 maturantů. V Gymnáziu Arabská si matematiku zvolilo 96 studentů ze 148. Zbytek si vybral většinou angličtinu, čtyři němčinu a jeden francouzštinu, řekla Hamhalterová.

Při příchodu do školy vítali v pondělí všechny na chodníku křídou napsané nápisy jako „Ahoj kamarádi, máme vás rádi“, „Chyběli jste nám“ nebo „Buď pozitivní, covid negativní“. Maturanti podstoupili test na covid-19 už v pátek. Škola tak podle ředitelky chtěla studentům ušetřit obavy z výsledku testu v den zkoušky. V pátek se u nikoho nákaza nepotvrdila, řekla. V pondělí se po příchodu do tříd testovali všichni ostatní žáci. Čtyřleté gymnázium jich má v každém ročníku kolem 150. Používá antigenní testy od státu a přechod na přesnější PCR testy do konce školního roku už neplánuje. Povinné jsou pro všechny také respirátory.

Aby měli maturanti ve škole klid, naplánovalo vedení na pondělí a úterý pro nižší ročníky vzdělávací program mimo budovu. Pro část žáků, kteří zůstali v budově, začala běžná výuka. Známkování podle ředitelky žáky hned nečeká, ale do konce školního roku se mu nevyhnou. Tento týden budou učivo opakovat a v období od 31. května do 24. června budou psát testy a písemné práce, uvedla. Termíny zkoušek podle ní budou učitelé zapisovat do zvláštní tabulky, tak aby studenti neměli víc než jeden test za den. Klasifikaci učitelé mají i z výuky na dálku, a to například za aktivitu v hodině či zpracované úkoly, dodala.

Distanční výuka

Výuka na dálku podle Hamhalterové fungovala dobře. „Já si myslím, že dohánět se nebude téměř nic, protože naopak někteří učitelé říkali, že tím, že žáci neodjížděli na exkurze a neodpadaly hodiny, tak nakonec času měli dostatek,“ řekla. Ze zhruba 60 procent podle ní byla výuka on-line podle běžného rozvrhu.

Studenti si podle ředitelky doma většinou zvykli. „Je řada žáků, kteří by klidně zůstali doma do konce školního roku,“ řekla. „Dokonce někteří introvertní žáci nebo ti, kteří třeba mají problém se včleňovat do kolektivu, tak úplně rozkvetli a vylepšili se jim známky,“ doplnila. Studenti, které v pondělí na místě oslovila zpravodajka ČTK, se shodli na tom, že jim při výuce na dálku vyhovovalo zejména to, že nemuseli ráno tak brzy vstávat. Do školy se moc netěšili, ale byli rádi, že se zase mohou potkat s více lidmi.

V ČR je 361 919 středoškoláků. Od 26. dubna mohlo mít zhruba 300 000 z nich ve škole jen praktickou výuku.

Video
Video se připravuje ...

Lidem bude stačit první dávka očkování k výhodám, uvedl Arenberger ČTK

Fotogalerie
7 fotografií