„Zaslechla jsem k večeru zvláštní pískání. Šla jsem po zvuku, až jsem našla srnečku zapadlou za dřevníkem v úzkém prostoru mezi skálou a kůlnou,“ popsala nevšední událost Romana. „Nejdřív jsem se dívala, jestli někde neuvidím její maminku, protože vím, že na opuštěné srnky lidé nesmí sahat,“ připomněla důležitou skutečnost, kterou si mnozí neuvědomují. „Nahoře na stráni ale nebyla. A v místech, kam srnčátko zapadlo, by se pro něj ani nedostala,“ dodala.

Prokřehlé zvířátko kňíkající hladem a vyčerpáním proto Romana po telefonické konzultaci se zvířecími záchranáři vytáhla, zahřála a nakrmila. „Srnečka byla hrozně malinká a hubeňoučká. Neudržela se na nohou. Než jsme došli pro košík, přitulila se a usnula,“ doplnila. Do hodiny na místo dorazila zvířecí záchranářka z Českého svazu ochránců přírody Kateřina Landová. „Srnečka byla stará nejvýš týden. Spadla ze srázu, naštěstí se ale nezranila. Byla hladová, pískala, protože byla osiřelá a akutně potřebovala převoz,“ uvedla. Bez matky podle ní byla několik hodin.

Na mláďata nesahejte, ale...

Na srnčí mláďata, se kterými se setkáte v lese, nesahejte! Kvůli pachu člověka by je totiž mohl odmítnout jejich vlastní druh. „Častý problém je, že když lidé na procházce spatří srnče, myslí si, že je osiřelé a sáhnou na něj. Přilne na něj jejich pach a srna si je už zpět nevezme,“ varovala zvířecí záchranářka Kateřina Landová, ale jedním dechem dodala, že případ z Davle byl jiný. „Srnče pískalo, bylo opuštěné, hladové. Bylo dobře, že ho paní vzala. A nejdřív se s námi poradila,“ dodala. Srnečka skončila v záchranné stanici Velký Chlumec v péči odborníků. Poté se přesune do speciální obory.

Video
Video se připravuje ...

Malá srnečka spadla ženě na zahradu v Davli. Kateřina Landová

Fotogalerie
13 fotografií