Projekt vznikl ve spolupráci s Národní sítí Zdravých měst ČR. Do toho se už zapojilo více než 130 obcí, zatím ale pocitová mapa nevznikla v tak velkém měřítku, jako je hlavní město. Dříve podobné projekty probíhaly na bázi osobních setkání s lidmi, v rámci Prahy bude i kvůli epidemii koronaviru probíhat pouze online. „Vnímáme to jako důležitý nástroj, aby město a městské části věděli přímo od občanů, jaké pocity v nich vyvolávají daná místa,“ řekl o projektu radní pro oblast bydlení Adam Zábranský (Piráti).

Zapíchněte špendlík

Na webu pocitovemapy.cz/praha lze najít rozcestník na celkem 22 velkých městských částí. Není potřeba žádná registrace a návštěvníkům webu se po rozkliknutí otevře mapa městské části. Poté je připraveno celkem osm otázek, které jsou pro celou Prahu stejné, a k tomu si mohla každá městská část dát až sedm dalších. „Občan zapichuje elektronické špendlíky k místům a vyjadřuje se ke konkrétním otázkám,“ popsala princip Radka Švíková z Národní sítě Zdravých měst ČR.

Web se lidí ptá na to, kde rádi tráví svůj volný čas, kam by vzali návštěvu, nebo třeba na to, která místa si zaslouží rekonstrukci. Kromě toho mohou označit i místa, kde se necítí bezpečné. Lidé mohou odpovídat pouze na otázky, které chtějí vyplnit, a případně také doplnit vlastní komentář. Vyplnit všechny otázky by nemělo zabrat více než 15 minut.

S pocitovou mapou má podle svých slov dobrou zkušenost starostka Prahy 10 Renáta Chmelová (VLASTA), kde si ji vyzkoušeli už před více než rokem. V městské části, kterou řídí, lze již podle ní spatřit konkrétní výsledky tohoto projektu během zavádění zón placeného stání. „Využili jsme této příležitosti a ptáme se lidí, kde by bylo potřeba více parkování pro invalidy. Tato data jsme schopni velmi rychle promítnout do zón,“ popsala své zkušenosti. Právě v oblasti bezpečnosti je podle ní potřeba spolupráce například policie, TSK a dalších institucí. Myslí si, že i během příštího roku některé menší projekty městské části data z pocitové mapy ovlivní.

Data z projektu by se měla sbírat a zpracovávat do konce letošního roku. Podle radního Zábranského bude u řešení jednotlivých problémů hodně záležet na tom, o co se jedná. Některé lze vyřešit celkem rychle jako například místa pro handicapované, což zmínila i starostka Prahy 10.

Dlouhodobý záměr

Jiné věci mohou trvat poměrně dlouho. „Úprava veřejného prostoru je otázka několika let,“ poznamenal Zábranský. Do řešení se také budou muset zapojit různé instituce a organizace. „Pocitová mapa má dlouhodobější záměr a práce s daty je dlouhodobějšího charakteru. Není to tedy o tom, že by tam občan zadal svůj pocit a měl by očekávat, že do dvou týdnů se to vyřeší, je to o charakteru jednotlivých lokalit,“ dodal k tomu, jak se pocitová mapa liší od již existující aplikace Změňte to, přes kterou lze upozorňovat například na problémy se svozem odpadu nebo veřejnou dopravou.

Fotogalerie
20 fotografií