Část restauratérů i majitelů domů v centru metropole postup rady hlavního města označila jako nepovedený aprílový vtip. „Bez diskuze a oproti slibům schválili v době uzavření většiny podniků hromadné vypovídání smluv pro provozovatele předzahrádek,“ řekl Blesku jejich mluvčí Jiří Chvojka. Prý měli příslib, že o způsobu řešení předzahrádek s nimi radní budou nejprve jednat. „Slib však na pondělním jednání rady bez upozornění porušili,“ dodal Chvojka.

To vadí třeba i provozovatelce jedné z restaurací na Malém náměstí Daně Křivánkové. „Nápad vypovědět smlouvy je takový socialistický záměr, podle kterého je podnikání zlo a nejlepší bude mít město prázdné jako za komunistů,“ uvedla. „Podnikám na základě platných smluv, moje restaurace za tu dobu odvedla 50 milionů na městském poplatku,“ nechala se slyšet na čtvrtečním jednání zastupitelstva. „K jednání a předkládání návrhů není ze strany města vůbec žádná vůle. Pod záminkou diskuze nám hodláte rozeslat výpovědi, které jste narychlo schválili. Jednáme zde o 140 milionech do rozpočtu města plus daně, což není zanedbatelná částka,“ dodala.  Podnikatelé nyní proti rozhodnutí připravují právní kroky.

Rušit nebudeme, stanovíme pravidla

Předkladatel návrhu, radní Jan Chabr (32, TOP 09), ale Blesku smysl rozhodnutí upřesnil: „Nejde o rušení předzahrádek. Smlouvy vypovídáme, abychom mohli uzavřít nové, již v souladu s dříve dohodnutým kompromisem. Nechci nikomu upírat podmínky k podnikání, naopak. Některé předzahrádky ale byly v prostoru, kde následně došlo k omezení prostupnosti.“

Fotogalerie
40 fotografií